vrijdag, 28 februari 2020 19:50

Vlieg naar verschillende persoonlijkheden!

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Scouts zich laten realiseren dat ze vooroordelen gebruiken.

Het doel van het spel is nog onbekend bij aanvang van het spel! Deelnemers weten niet dat het spel over vooroordelen gaat. Het doel is: ‘een goede indeling van het vliegtuig bij elkaar puzzelen’. Dit spel is een manier om in gesprek te zijn over vooroordelen!

Beschrijving van de activiteit

Help! De stoelindeling is een zooitje. De computer van de luchthaven ligt plat, en de stewardess heeft koffie over de passagierslijst gemorst. Wie zit nu waar in het vliegtuig?

De cabin crew weet nog wel ongeveer wie waar hoort te zitten: ze kunnen zich van elke passagier wel iéts herinneren. Toch is het best een puzzel… helpen jullie de crew om de mensen weer in hun eigen stoel te krijgen?!

Jullie moeten de 25 personen op de goede locatie in het vliegtuig zetten. Dit doe je door de profielkaartjes op de stoelen te leggen. De aanwijzingen van de cabin crew staan vermeld op de stoelen. Veel succes!

Aanwijzingen voor de spelleider(s)

Discussie

De eigenschappen / vooroordelen die op de stoelen staan, zijn desinformatie!

Als het goed is, ontstaat er direct discussie onder de deelnemers: de vermelde eigenschappen / vooroordelen kunnen immers op meerdere personen slaan. Stimuleer deze discussie. Het gaat erom dat de deelnemers zich realiseren dat IEDEREEN (onbewust) vooroordelen gebruikt, net als de cabin crew. Probeer in de discussie een beetje de diepte in te gaan, over vooroordelen, stereotyperingen, profilering. Meer informatie vind je onder meer hier:

Hints / aanwijzingen

Er zijn vier sets met extra aanwijzingen (hints) over de echte indeling van het vliegtuig. De spelleider brengt deze extra hints op vier zelfgekozen momenten in het spel. Breng de eerste set pas in als er discussie heeft plaatsgevonden. De hints/aanwijzingen vormen samen een puzzel, aan de hand waarvan de stoelindeling kan worden achterhaald.

Kies zelf een manier om de hints te geven, hierbij een paar ideeen:

  1. Elke ca. 5 minuten komt een medewerker van de luchthaven een setje hint-kaarten brengen.
  2. Langere variant: rij 5 van het vliegtuig kan worden gevuld door middel van het landenkwartet (zie aparte spelbeschrijving)
  3. Actieve variant: deelnemers moeten de hele luchthaven af om extra hints te verzamelen tijdens een postenspel. (Deelnemers doen opdrachten bij bijvoorbeeld de incheckbalie, security, tax freeshop, de gate etc)
  4. (Verzin evt. zelf nog een andere manier)

Benodigd materiaal

Het spel bestaat uit de volgende (printbare) onderdelen:

  1. Speelbord (groot A0 met vliegtuig- of busplattegrond, ook te printen met A3's of A4's) – leg deze op tafel en zorg dat de spelers er omheen kunnen staan
  2. 25 profielkaartjes – Leg Peter, Juan, Li-Yu, Arnout en Maria naast elkaar op rij vijf. (Deze profielen heb je alleen nodig als je het vliegtuigspel combineert met het vooroordelenkwartet, zie verderop). Als je weinig speeltijd heb, leg je Lil’Gangsta alvast op stoel 3A. Leg de rest van de profielkaarten naast het speelbord
  3. Hint-kaartjes enkelzijdig / Hint-kaartjes dubbelzijdig– hou deze achter; ze komen in de loop van het spel beschikbaar. Je kunt kiezen op welke manier(en) je de hints kenbaar maakt, zie verderop. Hiermee kan je het spel sturen in moeilijkheid, tijdsduur en type activiteit (actief of rustig)
  4. Oplossing – de oplossing van de puzzel staat op een apart vel

Deze spelbeschrijving én alle printbare onderdelen vind je in de Activiteitenbank.

Tips

Download de Speluitleg om alle informatie bij elkaar te hebben!

Aanvullende informatie

Lees 6749 keer Laatst aangepast op zondag, 03 maart 2024 14:35
Log in om reacties te plaatsen