Bladafdruk in klei of gips

Maak een bladafdruk om goed te zien hoe een blad er uit ziet en deze vast te leggen.

In de herfst vallen de bladeren van de bomen. Deze bladeren vergaan na verloop van tijd. Zou het niet gaaf zijn om deze vast te leggen zodat je het voor een langere tijd kan bekijken. Ga met de hele groep het bos in en ga opzoek naar bladeren. Hoe groter het blad en dikker de nerven zijn hoe beter, want die zie je goed terug in de afdruk. Maak de bladeren schoon en droog ze af met een doek (ze hoeven niet uitgedroogd te zijn). Hierna is de handelswijze afhankelijk van het feit of je gips of klei gaat gebruiken.

Gips

Maak bakken die net iets groter zijn als de bladeren, bijvoorbeeld van triplex of stenen. Of neem een plastic bakje of deksel van een schoenendoos en kies bladeren die er in passen. Giet hierin een laagje gips. Druk het blad, met de onderkant van het blad naar beneden, in de nog natte gips. Het gips moet niet te dun zijn, anders zakt het blad er doorheen. Laat het gips hard worden waarna je het blad eruit haalt.

Klei

Neem een stuk klei en kneed deze goed door (zodanig dat er geen belletjes meer in de klei zitten) maak van je stuk klei een ronde platte schijf die net iets groter is als het blad. Leg het blad met, met de onderkant van het blad naar beneden, in de klei en kruk het lichtjes aan. Haal het blad uit de klei nog voordat de klei hard is.

Boodschappen doen.

• Bomen met bladeren waar de nerven van te zien zijn
  • Schone doek
  • Klei of gips
  • Bakken

• Kies voor klei die je in een gewone oven kan bakken.
  • Expirimenteer met het vooraf voorzichtig insmeren van de bladeren met een beetje vaseline om het maken van de afdruk te vergemakkelijken. De bladeren zijn er dan beter af te halen.
  • Ook leuk is om meerdere bladeren er op te leggen en takjes zodat je een compositie krijgt.
  • Als het nog niet helemaal droog is maar wel hard is het leuk om ze schilderen met bietensap, rode uienschillen erop te leggen of met papje van kurkuma enz.
Lees 3404 keer Laatst aangepast op dinsdag, 27 november 2018 21:05

BuitenlevenExpressie