maandag, 31 augustus 2015 02:00

Sterren kijken met bevers

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Samen kijken de bevers naar de sterren. Ze ontdekken dat je de sterren en de maan niet kunt zien als het dag is en de zon schijnt.

Beschrijving van de activiteit

Steven Stroom kijkt regelmatig ’s nachts naar de sterren. Maar ja, dan slapen de bevers. Toch willen ze ook graag sterren kijken. Daar weet Stanley Stekker wel wat op. Aan het plafond van de ruimte van de bevers heeft hij wolken gemaakt. Op die wolken heeft hij glow-in-the-dark sterren en een maan geplakt. Als het licht is of de lamp (de zon) schijnt, zie je de sterren niet goed. Maar als het licht (de zon) uit is, kun je de sterren wel zien.

Je kunt de sterren in de vorm van een sterrenbeeld (bijvoorbeeld de grote beer) bevestigen. En daarom heen andere sterren.

Voorbereidingstijd

Wolken maken en sterren en maan bevestigen 1 uur. Glow-in-the-dark sterren kopen, als je die nog niet hebt.

Benodigd materiaal

  • Witte verf, kwast.
  • Of een net aan het plafond. In/aan het net van wit materiaal (bijv. watten) de wolken. Glow-in-the-dark sterren en maan.
  • Lamp.
  • Materiaal om de ruimte echt donker te kunnen maken.
  • Eventueel een zacht kleed of matras om met z’n allen op te liggen.
  • Boek over de sterrenhemel.

Tips

  • Soms vinden kinderen het eng in het donker. Laat ze dan dichtbij de leiding liggen.
  • De bevers kunnen sterrenbeeldlichtjes maken. Een strook met het uitgeprikte sterrenbeeld van de betreffende bever om een groentepotje heen. Een waxinelichtje (met batterijtje) erin. Bevers kunnen makkelijk hun eigen sterrenbeeld uitprikken, als dat goed aangegeven is op de strook.
  • Boekentip: Tel De Sterren - Kenneth Steven. Een klein ijsbeertje leert de grote wereld kennen. Samen met zijn moeder ontdekt hij van de ochtend tot de avond een heleboel grote dieren en dingen, zoals elanden, een waterval, de zee. Toch is geen van deze dingen het grootste in de wereld, volgens Mama IJsbeer. Op de allerlaatste bladzijde, die uitgeslagen kan worden, vertelt ze IJsbeertje wat wel het allergrootst is.
  • Misschien kun je nog komen aan de cd ‘Sesamstraat en Melkweg’. Er op staat een verhaal en liedjes. Er is ook een boek van: Sesamstraat en Melkweg - Chris Winsemius. Het is donker in Sesamstraat. Pino, Tommie en Ieniemienie liggen al in bed. Aart komt voor hat slapen gaan nog een verhaaltje vertellen. Maar waar blijft Aart nou? Tommie en Ieniemienie gaat Aart halen. Aart repareert zijn auto. Tenminste dat probeert hij! Als Tommie op het gaspedaal drukt beweegt de auto. Maar niet zoals een gewone auto maar recht omhoog! Steeds hoger en hoger. Steeds verder en verder. Verder dan de maan en verder dan de verste sterren. Helemaal tot heel ver in het heelal! Zo ver, dat ze Sesamstraat niet meer kunnen zien. Hoe vinden ze nou de weg terug?

Veiligheid

In verband met brandveiligheid mag je het net niet aan het plafond laten hangen in je gebouw.

Lees 2060 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 december 2020 17:16
Meer in deze categorie: « De stand van de maan Scouts own »
Log in om reacties te plaatsen