zondag, 17 november 2019 15:34

Beat the boat

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Versla de tegenpartij door zoveel mogelijk "boten" tot zinken te brengen.

Beschrijving van de activiteit

Dit spel wordt gespeeld in twee teams. Het spel is een combinatie tussen zeeslag en levend stratego. Dit spel wordt buiten gespeeld op een veld met voldoende verstopplekken of in een bosrijke omgevingDit spel wordt gespeeld in twee teams. Het spel is een combinatie tussen zeeslag en levend stratego. Dit spel wordt buiten gespeeld op een veld met voldoende verstopplekken of in een bosrijke omgeving.

Ieder team begint met het verstoppen van de “boten”. De boten hebben verschillende waardes, een grotere boot, is meer punten waard en is moeilijker tot zinken te brengen. Een boot kan een foto zijn van een boot met de naam en de punten waarde. Maar kan natuurlijk ook een 3D boot zijn.

Het spel stopt als van één team alle boten zijn gezonken of na een tijdslimiet wordt gekeken welk team voor de meeste punten boten heeft gezonken.

De spelers van het team krijgen speelkaarten om de rang van de spelers te bepalen. Ieder team gebruikt een kleur van speelkaarten (rood of zwart). De Joker, Koning, Boer, Vrouw worden uit het spel gehaald. De tien is de hoogste rang en de aas is de laagste rang, de uitzondering is dat de aas de tien kan verslaan. 

De spelers gaan op zoek naar de boten om deze te laten zinken. Ondertussen kunnen de spelers hun boten verdedigen of andere spelers aanvallen door te tikken. De laagste rang verliest en geeft zijn kaart aan de hoogste rang af. Bij gelijke rangen worden de kaarten geruild. Als een speler geen kaart meer heeft van zijn eigen kleur moet hij/zij een nieuwe kaart halen.

Boten kunnen tot zinken worden gebracht door deze aan te vallen. Alleen spelers die een kaart hebben van hun eigen kleur mogen de boten aanvallen. Bij het aanvallen plaats je de kaart bij de boot en laat je deze achter. Als het totaal aan punten van de kaarten hoger of gelijk is aan de punten waarde van de boot, kan de boot naar de centrale post worden gebracht en is deze gezonken.Als een speler zijn kaart bij een boot heeft achtergelaten moet hij/zij een nieuwe kaart halen en kan in de tussentijd niet meer aanvallen of verdedigen.

Het aantal boten en de waarden kun je aanpassen aan de grootte van de groep en de tijdsduur dat je het spel wil spelen. Ook kun je meerdere pakjes kaarten gebruiken voor een grotere groep.

Zie hier een voorbeeld van hoe de boten opgedeeld zouden kunnen zijn, hierbij worden 4 boten gebruikt. 

  • Eén boot van 10 punten.
  • Eén boot van 20 punten.
  • Eén boot van 45 punten.
  • Eén boot van 55 punten.

Benodigd materiaal

  • Platen met naam en punten waarde van de boten voor beide teams
  • Pakjes speelkaarten
Lees 7084 keer Laatst aangepast op zondag, 13 september 2020 12:22
Log in om reacties te plaatsen