zondag, 17 november 2019 19:48

Zeeslag op het dek (Waterspel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Oefenen met coördinaten en scheepvaartbenamingen.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Sterre en Steven spelen op het dek een piraten 'zeeslag', ze laten het zeil dan naar beneden hangen en tekenen twee vloten met schepen op het dek. Omstebeurt gooien ze een propje naar de andere kant en roepen 'bam!', als het propje een schip raakt roept de ander "Boem" of nog harder "PLONS!!". Wie heeft als eerste alle piratenschepen van de ander laten zinken?

Thema introductie welpen

Oe, Jakala, Marala en Dahinda hebben in de Waiguna rivier vlak bij de Khaali Jagah-vlakte een boot liggen. Samen spelen op het dek een piraten 'zeeslag', ze laten het zeil dan naar beneden hangen en tekenen twee vloten met schepen op het dek. Omstebeurt gooien ze een propje naar de andere kant en roepen 'bam!', als het propje een schip raakt roept de ander "Boem" of nog harder "PLONS!!". Wie heeft als eerste alle piratenschepen van de ander laten zinken?

Spel

In een lokaal (of buiten) hang je een laken (of zeilen) waarmee het lokaal in tweeën gedeeld wordt. Aan beide kanten van het laken/zeil wordt een speelveld met totaal tien bij tien speelhokjes uitgezet. Aan de zijkanten van het veld staan nummers aan de onderzijde letters.

De bevers maken per koloniedeel 5 boten ter grootte van 2, 3, 3, 4 en 5 vakjes. Deze boten worden per groepje (koloniedeel) willekeurig verdeeld over het eigen speelveld. Let op, de boten mogen niet over/op elkaar of diagonaal worden geplaatst. Tip: de winstkans is te vergroten door de boten tactisch of ver uit elkaar te plaatsen.

De bevers 'schieten' afzonderlijk en per groepje afwisselend een 'kanonschot' door eerst de letter en daarna het nummer te noemen, bijvoorbeeld B9 of E1. De 'schoten' op hun eigen vloot houden ze bij door de geschoten vakjes op het veld te markeren met een pion (beker/propje rood papier/...). Op een papier, met daarop het speelveld getekend, kan je voor het groepje de door hen geschoten plaatsen bijhouden om dubbelingen te voorkomen. 

Variant:

Het speelveld is groter te maken en/of het spel met meer bootjes te doen als de kolonie groter is of meer uitdaging nodig is. In plaats van het noemen van vakjes kan je de bevers ook onderhands met een kleine (tennis) bal over het laken/zeil laten werpen. Het is dan fijner als ze meerdere achter elkaar kunnen gooien en hints krijgen waar die terecht kwam om enigszins te kunnen mikken. 

Benodigd materiaal

  • Voor het maken van de bootjes: creatief materiaal zoals papier/karton en verf/stiften
  • Voor het uitzetten van het speelveld en de vakjes; krijt, schilderstape of touwen
  • Voor het scherm: doeken/lakens of zeil en bevestigingsmateriaal zoals touw of tape
  • Voor de geschoten plekken: Pen/stift en ruitjespapier
  • Voor het markeren van geschoten/geraakte plekken: pionnen of rode papierpropjes of bekers 

Veiligheid

  • Let bij de 'gooien' variant op dat de bevers op voldoende afstand staan en de bal of het te gooien voorwerp zacht is. 

Tips

  • Zie varianten. Geef de bevers een actieve rol en laat die rouleren, bv een bever pionnen/bekers zetten, de ander schieten, een die de zelf hun eigen schot voorbereid enz. 
Lees 1473 keer Laatst aangepast op woensdag, 20 oktober 2021 23:51
Log in om reacties te plaatsen