maandag, 31 augustus 2015 02:00

Sterren fotograferen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Roverscouts leggen de sterren vast op de gevoelige plaat.

Beschrijving van de activiteit

De sterrenhemel fotograferen is gemakkelijker dan je denkt. Met bijna elke willekeurige camera, statief en een dosis geduld kun je een sterrenspoor en andere duizelingwekkend mooie beelden maken. Je hoeft alleen maar te weten hoe.

Hierbij zijn een aantal elementen van belang:

  • Goede omgeving.
  • Compositie.
  • Apparatuur.
  • Instellingen.

Goede omgeving
Je ziet sterren pas goed als het donker genoeg is. Steden, kassen en zelfs een heldere maan zorgen voor lichtvervuiling. Hierdoor krijg je geen mooie foto. Het is daarom belangrijk om, voordat je een foto gaat maken, je goed op de omgeving let. Zoek een rustige plek uit waar weinig omgevingslicht is. Als je in de stad woont, betekent dit vaak uit de stad weg gaan en een donkere omgeving in het buitengebied op te zoeken. Let ook op de mogelijkheid van verkeer en andere dingen om je heen. Als er een auto langskomt moet je ander zomaar opnieuw beginnen. Wil je overigens de maan ook fotograferen, kies dan voor een halve maan, dan heb je meer schaduwen.

Compositie
Heb je een mooi plekje gevonden, dan kan je je camera meteen op de hemel richten. Probeer vooraf goed na te denken wat je wilt fotograferen en wat je er wel en niet op wilt hebben (bijvoorbeeld een boom op de voorgrond of welke hoek).

Apparatuur
Je hebt niet perse een dure camera nodig, zolang je maar een camera hebt met een mogelijkheid voor een lange sluitingstijd. Een sluittijd van 70 sec is bijvoorbeeld al voldoende. Het objectief dat je kiest maakt niet veel uit. Het liefst werk je met een lichtgevoelige lens omdat je in donkere omstandigheden extra veel licht kunt binnenlaten met een groot diafragma. Ook is de glaskwaliteit van een lichtgevoelige lens vaak beter wat je zult zien bij dit soort donkere foto's. Lichtgevoelige lenzen zijn duur en niet perse noodzakelijk. Een goed statief is wel noodzaak! Je gaat werken met lange sluitertijden dus je camera moet stabiel staan anders lijkt je foto nergens op (door de bewegingen). Daarbij werk je het liefst met een draadontspanner. Met de lange sluitertijden voor nachtfotografie, is elke beweging zichtbaar dus ook als je het knopje van de sluiter indrukt. Heb je geen draadontspanner kun je ook altijd met de zelfontspanner werken.

Instellingen
Het belangrijkste bij je instellingen is de sluitertijd. Hiervoor kun je gebruik maken van de BULB stand (als die op je fototoestel zit). In deze stand open je de sluiter en gaat hij pas dicht als jij dat aangeeft. Daarom is een draadontspanner ook zo handig. Je hoeft niet zelf aan de camera te komen en vaak kun je het aantal seconden hier ook op zien. Vaak begin je bij 30 seconden, maar een goede belichting hangt af van de situatie. Dat kunnen ook sluitertijden van minuten zijn. Een sluitertijd van meer dan 30 seconden levert alleen wel beweging van de sterren op. Of beter gezegd zie je de draaiing van de aarde terug. De sterren beginnen strepen te trekken. Liever dus 30 seconden, behalve als je zogenaamde startrails wilt maken.

Benodigd materiaal

  • Fotocamera met lange sluitingstijd.
  • Statief (of iets anders waarmee je je camera heel stevig vast kan zetten) en als je die hebt een draadontspanner.

Tips

  • Zorg bij het fotograferen van de sterren dat je op een zo donker mogelijke plek staat, zodat je geen last hebt van lichtvervuiling.
  • Zoek op internet voorbeelden.
Lees 2016 keer Laatst aangepast op dinsdag, 19 oktober 2021 17:11
Log in om reacties te plaatsen