zondag, 17 november 2019 14:57

Eten in de oorlog

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bloembollen eten? We moeten er niet aan denken! Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden veel mensen helaas geen keuze en zetten ze hun tanden toch in de knapperige bolletjes.

Beschrijving van de activiteit

Gezonde voeding heeft onze aandacht: minder vlees, vet en zuivel en meer groenten. Groenten het liefst van het seizoen en het liefst zelf verbouwd. Maar wat nu trend is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in praktijk gebracht.

Na de Duitse bezetting kon er vanaf 1940 niets meer worden geïmporteerd en moest Nederland zelfvoorzienend worden. De landbouw werd drastisch aangepast: veeteelt maakte plaats voor akkerbouw. Het dagelijkse menu bevatte hierdoor heel veel minder vlees en vet. De bevolking ervoer deze verandering als een verarming. Mensen hadden een hongergevoel en verloren soms gewicht. Feitelijk kwam men echter niets tekort. Uit later onderzoek is gebleken dat het dagelijks menu tot aan de Hongerwinter juist gezónder werd dan voor 1940.

Je verzint het niet snel, maar in de Oudheid stonden bloembolletjes regelmatig op het menu. Het was een delicatesse, hoewel er volgens sommigen wel erg veel ingrediënten toegevoegd moesten worden om de knapperige bolletjes op smaak te brengen. Athenaeus schrijft: Kijk, als je wilt, naar de bollen, en zie wat een verkwisting er nodig is voor zijn reputatie – kaas, honing, sesamzaad, olijfolie, ui, azijn, silphium. Op zichzelf genomen is het saai en bitter. Nou, ik krijg daar eigenlijk wel trek van en een receptje vormde zich al snel in mijn hoofd. Ik kan je aanraden om het een keer te proberen.

Bereiding

Maak de tulpenbolletjes schoon: haal het bruine vliesje van de bol af en snijd dan de boven- en onderkant van de bol af. Snijd de bol doormidden. Haal de kleine bittere kern eruit en gooi weg. Haal de verschillende laagjes van de gehalveerde bolletjes uit elkaar. Spoel de stukjes goed schoon onder de kraan.

Blancheer de stukjes bol 30 seconden in zacht kokend water en spoel dan direct af met koud water, zodat ze niet door garen.

Rooster het sesamzaad in de oven of een koekenpan tot het lichtbruin is en laat het afkoelen. Snipper de sjalotjes heel fijn. Snijd de feta in hele kleine vierkante blokjes. Meng honing, wijnazijn, olijfolie en asafoetida goed door elkaar en voeg de gesnipperde sjalot toe. Voeg daarna de bloembolletjes en fetablokjes toe en schep voorzichtig door elkaar. Bestrooi tenslotte met sesamzaad.

Benodigd materiaal

  • 10 tulpenbolletjes* (ecologisch**)
  • 50 ml honing
  • 50 ml witte wijnazijn
  • 50 ml olijfolie
  • mespunt asafoetida
  • 2 sjalotjes
  • 75 gram feta
  • 1 eetlepel sesamzaad

*Het recept uit de Oudheid is met wilde hyacinthbolletjes, maar die zijn bijna niet te krijgen (wel in Italië overigens). De tulp was er nog niet in de Oudheid, maar is een zeer smakelijk alternatief en naar mijn mening de best eetbare bloembol.
**Tip voor ecologische bollen: www.ecobulbs.nl

Veiligheid

Zorg voor ecologische producten, zodat je geen producten eet die met pesticiden zijn gemaakt.

Tips

  • Vraag eventueel iemand die de 2e wereldoorlog heeft meegemaakt om hierover te vertellen. Ook zijn hier verschillende filmpjes hierover te vinden.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 2 Einde aan honger, en doel 16 Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

Ben je enthousiast over dit thema en/of wil je er meer over weten? Kijk dan op vrijheid.scouting.nl

Daar vind je onder andere het verhalenproject met verschillende persoonlijke verhalen van scouts die in de oorlog actief waren. Klik op het kaartje om te zien welke verhalen zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld.

Aanvullende informatie

Lees 1846 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2024 19:12
Log in om reacties te plaatsen