Print deze pagina
maandag, 21 oktober 2019 18:31

Spinnenspel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Eten en vooral niet gegeten worden. Bestudeer een spin en een web. Speel het spinnenspel en bouw een reusachtig web van draden.

Beschrijving van de activiteit

Baloe verteld dat in een schoon huis al gauw 1500 spinnen wonen. Gelukkig zijn ze ongevaarlijk en ze houden je huis vrij van insecten. In Nederland zijn 600 soorten spinnen. De meest voorkomende zijn de trilspin, kruisspin, zebraspin en huisspin. Spinnen hebben 8 ogen maar geen oren, neus, tong of vingers. Ze horen, ruiken, proeven en voelen met verschillende haartjes op de 8 pootjes. Spinnen kunnen ijzersterke kleverige draden spinnen. Ze gebruiken die draden o.a. voor het maken van een web om insecten te vangen of om hun prooi in te pakken. Niet alle spinnen maken een web, er zijn ook
springspinnen die een prooi aanvallen. Kijk voor een interessant filmpje over spinnen, waarin o.a. te zien
is hoe een spin een wielweb maakt.

Zoek en bestudeer in nesten een spinnenweb. Bekijk goed hoe het web in elkaar zit. Je kunt de draden beter zien als je het web met een plantenspuit benevelt. Kijk naar de vorm: is het een wielweb, trechterweb of hangmatweb? Hoe is het web opgebouwd? Hoe krijgt de spin het eerste draadje naar de overkant?

Waar zit de spin? Wat gebeurt er als je heel voorzichtig het web aanraakt? Heeft de spin al iets gevangen? Wat gebeurt er als er een insect in het web komt? Wat doet de spin dan? Bekijk de spin: kun je 8 poten en
8 ogen tellen?

Speel het spinnenspel: Om zelf niet opgegeten te worden gebruiken verschillende spinnen verschillende technieken. Wijs 3 tikkers aan die natuurlijke vijanden van spinnen spelen: een hongerige vogel, sluipwespen bidsprinkhaan. De andere kinderen proberen verschillende technieken uit om niet getikt te worden zoals verstoppen, wegrennen, niet opvallen, heel gevaarlijk lijken. Wie wordt als laatste getikt? Welke techniek heeft hij of zij gebruikt?

Maak per nest tussen de bomen een constructie van draden, die stevig genoeg is om een prooi te
kunnen vangen. Het reusachtige web is stevig genoeg als het jouzelf kan dragen.

Benodigd materiaal

  • Plantenspuit,
  • Bolletjes met wol,
  • Plek waar je je kunt verstoppen en waar bomen staan.

Tips

Lees 1594 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 11:09

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen