maandag, 31 augustus 2015 02:00

Stuurboord bakboord kleuren(speur)tocht (Waterspel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers leren codes te vertalen met tochttechnieken.

Beschrijving van de activiteit

Steven en Sterre hebben de twee verschillende kanten van hun boot een andere naam gegeven. Stuiter ziet dat ze daar ook kleuren voor gebruiken, zo heeft de ene kant een rode en de andere kant een groene lamp. Aan die kleuren kan een ander schip zien waar de boot naar toe gaat, en met de naam van die kant wordt de richting aangegeven als ze van koers veranderen. Dat is makkelijk, als je kijkt naar de voorkant dan is stuurboord rechtsaf en bakboord linksaf. Stuurboord is groen en bakboord is rood. Steven heeft hiermee een route uitgezet, maar die hoeft Stuiter niet te varen, de route gaat door Hotsjietonia en werkt verder hetzelfde als er gevaren wordt. Stuiter gaat eerst oefenen op het schip om links en rechts goed te begrijpen. Sterre staat ongeduldig te wachten, zij weet het al en wil graag meedoen, samen gaan ze op stap.

In het lokaal of buitenterrein hangen (vanaf de achterzijde, met je neus richting de deur/uitgang) rechts groene papieren en links rode. Hiermee gaan de bevers op verschillende manieren oefenen. De bevers gaan achter de leiding in het midden op een rij staan met de neus naar de staf en staf met de rug naar bevers. Een stuk of tien keer roep en wijs je links bakboord en rechts stuurboord, vervolgens zonder het links en rechts en dan zonder het wijzen. Zo leren de (oudste) kinderen dat groen stuurboord is en bakboord rood.

Vervolgens krijgen de kinderen een strook met rode en groene stippen, daarmee gaan ze een route lopen, laat de bevers omstebeurt op een kruispunt aangeven of ze dan links of rechts moeten als het groen of rood is. Voor staf is de route makkelijk te vertalen: Groen = G.R.A.S (gras = groen is rechts aan stuurboord) en rood = BoLeRo (rood is bakboord links rood).

Voorbereidingstijd

10 minuten voor het lokaal inrichten, 25 minuten voor het uitzetten van de tocht.

Benodigd materiaal

  • Rood en groen papier.
  • Plakband/wasknijpers/punaises.
  • Routebeschrijving (wit papier met rode en groene stippen).
  • Eventueel schmink.

Veiligheid

  • Laat bevers nooit alleen op pad gaan.
  • Maak kleine overzichtelijke groepjes en ga als leiding mee.

Tips

  • Help kinderen die moeite hebben met links en rechts door op de juiste hand een rode of groene stip te zetten (schmink).
  • Geef alle kinderen aandacht, laat de kinderen twee aan twee lopen, pas op verkeer bij het oversteken van wegen.
  • Tip voor een spel hierbij: Kleurseinen.
Lees 2622 keer Laatst aangepast op maandag, 24 januari 2022 19:18
Log in om reacties te plaatsen