Print deze pagina
donderdag, 26 september 2019 20:16

Gekke gallen zoeken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Gallen zien er grappig uit en hebben grappige namen. Ga op zoek naar knikkergallen, stuitergallen, galappeltjes, tepelgallen, puistjesgallen…

Beschrijving van de activiteit

Toen Bagheera boven in een boom in de jungle was zag hij bijzondere vergroeiingen op de bladeren. Dit verschijnsel heet een gal. Een gal is een abnormale vergroeiing, meestal op een plant. Een galwesp, galmug of galmijt brengt een chemisch stofje in de plant die daarop reageert door het maken van een gal. Het woordje gallen betekent lastig, vervelend. Soms heeft de gastheer er last van, maar vaak ook niet. De wesp of mug gebruikt de gal om veilig in te schuilen, als voedsel of om een eitje in te leggen. Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten galmakers die allemaal een ander soort gal veroorzaken. Gallen zien er grappig uit en als je ze eenmaal weet te vinden kun je er haast niet meer omheen. Daarom is het een leuk onderwerp om met welpen naar te zoeken.

Bagheera gaat met de welpen op zoek naar gallen. Je kunt het best op zoek gaan in een eik, maar ook andere bomen hebben gallen. Op de zomereik komen in Nederland 78 verschillende soorten gallen voor op de bladeren, knoppen, takken en eikels. Kijk vooral op de onderkant van eikenbladeren.

Gallen zien er niet alleen grappig uit, ze hebben ook grappige namen zoals de knikkergal, galappeltje, stuitergal, ananasgal, aardappelgal, tepelgal, knoopjesgal, lensgalletje, puistjesgal. Bagheera laat de welpen eerst zelf bedenken hoe ze de gevonden gal zouden noemen. Daarna kunnen ze de naam opzoeken op een gallen zoekkaart.

In het galletje zit vaak een kamertje met een larve of pop erin. De larve kan er veilig zijn buikje rond eten. Als er een gaatje in het galletje zit, is het insect eruit gekropen. Dat kun je vooral duidelijk zien bij knikkergallen en galappeltjes.

Als je wilt weten wat voor insect de gevonden galletjes heeft veroorzaakt, kun je het blad met de galletjes in een plastic bewaardoos met doorzichtig deksel ‘uitbroeden’. Op een gegeven moment zie je insecten in het doosje, die je dan natuurlijk buiten weer vrij laat.

Benodigd materiaal

Zoekkaart gallen

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 1022 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 11:13

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen