zaterdag, 21 september 2019 12:30

Boohs van Toadstad

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Mario versie van weerwolven van wakkerdam.

Beschrijving van de activiteit

In Booh van Toadstad is een gezelschapsspel gebaseerd op weerwolven van wakkerdam. In het spel neemt iedere speler een bepaalde rol aan. Zo zijn er Booh en toad's die elkaar proberen uit te schakelen.

In het dorp van de Toad's is het al jaren rustig. Nou ja rustig... Natuurlijk vallen bowser en zijn handlangers wel eens binnen. En er was eens een alien invasie, maar dan wordt altijd netjes weer opgelost door mario en zijn vrienden. Toch is het niet altijd rustig geweest in Toadstad... Lang geleden werd de stad geteisterd door de Boo's Dit zijn weerspoken. Overdag lijken het net Toads, maar 's nachts vallen ze onschuldige bewoners aan.

Eeuwen geleden was er een dappere Toad die een deal wist te sluiten met de Boo's Zolang de Toad's in het bezit zijn van het paddenstoelenkristal zullen de Boo's niet aanvallen. Helaas is bij de laatste aanval van Bowser het paddenstoelenkirstal vernietigd.

1. Doel van het spel

Het rollenspel gaat over het dorpje Toadstad dat door Booh wordt belaagd. Iedere speler neemt een bepaalde rol aan. De Toad's proberen gezamenlijk de Booh te ontmaskeren, terwijl de Booh proberen zoveel mogelijk Toad te verslinden. Een neutrale, door de deelnemers gekozen, spelleider leidt het spel. De Toad's winnen als ze alle Booh hebben ontmaskerd, de Booh winnen als ze alle Toad's hebben verslonden.

2. Het speelmateriaal

Het spel bevat verschillende karakterkaarten. Afhankelijk van het aantal spelers of hun kennis van het spel kunnen sommige rollen weggelaten worden. Het minimum is vier Toads, één Toadsworth en twee Booh. Als je het spel voor het eerst speelt, gebruik dan alleen de Booh, de toads en de Toadsworth.

3. De kaarten uitdelen

Nadat er een spelleider is gekozen gaan de overige spelers in een kring zitten. Iedere speler ontvangt van de spelleider één karakterkaart waarop zijn of haar rol staat. De spelers houden deze rol voor elkaar strikt geheim en leggen de kaart omgekeerd op hun schoot.

 • Zorg ervoor dat de andere spelers jouw kaart niet zien!
 • Kies een spelleider die het spel al vrij goed kent.

4. Het spelverloop

De spelers luisteren goed naar de aanwijzingen van de spelleider en houden zich daar strikt aan. Om te begrijpen hoe het spel verloopt kun je in de instructievideo een spelronde, die hieronder wordt beschreven, bekijken. In deze ronde wordt alleen gespeeld met Toads, Booh en de Toadsworth.

5. Begin van de spelronde: het wordt nacht

Iedere ronde begint met een nacht. Alle spelers, behalve de spelleider, gaan slapen en doen hun ogen dicht.

6. De Toadsworth

De Toadsworth wordt door de spelleider geroepen. De Toadsworth opent zijn ogen en toont zijn kaart aan de spelleider. Daarna wijst hij iemand aan waarvan hij de identiteit wil weten. De spelleider toont aan de Toadsworth de kaart van de aangewezen speler, waarna de Toadsworth weer gaat slapen. Dit alles gebeurt zonder dat de andere spelers hiervan iets merken.

7. De Toads

De spelleider geeft aan dat de toads wakker mogen worden. De Toads doen hun ogen open en kiezen in stilte een slachtoffer uit, waarna ze weer gaan slapen. Als de spelleider daarna aangeeft dat de nacht voorbij is doen alle spelers hun ogen weer open, behalve het slachtoffer wiens naam door de spelleider wordt genoemd. De spelleider laat aan de overige spelers zien welke rol het slachtoffer had.

 • Vermoorde spelers doen niet meer mee aan het spel!

8. De discussie

Alle spelers gaan nu discussiëren over wie er mogelijk een toad zou kunnen zijn. Iedereen is in principe verdacht. De spelleider stopt op een bepaald moment de discussie, waarna de stemronde begint.

9. De stemronde

De spelleider telt af, waarna alle spelers tegelijkertijd iemand aanwijzen die moet worden uitgeschakeld. De speler die de meeste stemmen heeft sluit zijn ogen en de spelleider laat aan de overige spelers de rol van deze speler zien. Hierna wordt het weer nacht en begint er een nieuwe ronde. Het spel wordt net zo lang gespeeld tot alle Toads zijn verslonden of alle Booh ontmaskerd.

10. Belangrijke spelregels

 • Als de Booh het niet eens kunnen worden over de keuze van een slachtoffer, wordt er die nacht niemand verslonden.
 • Spelers die zijn uitgeschakeld door Booh of door Toads zijn helemaal uit het spel en moeten stil blijven om niets te verraden.
 • Als een stemronde eindigt met een gelijk aantal stemmen voor twee verdachte spelers, dan wordt er een nieuwe discussieronde gestart. Hierna wordt er opnieuw gestemd. Is het aantal stemmen dan nog steeds gelijk, dan wordt er die ronde niemand uitgeschakeld.

11. Overige karakters

Naast de karakters Toad, Booh en Toadsworth bevat het spel ook nog andere karakters zoals Koning Booh (witte weerwolf), Toadette (Spiekende meisje) Kapitein Toad (Jager). Deze karakters hebben allemaal een eigen, unieke eigenschap.

12. Koning Booh

Koning Booh wordt tijdens een speciale stemming gekozen. Deze stemming vindt plaats voor de eerste stemming, in de eerste nacht. De gekozen speler mag de benoeming niet weigeren en ontvangt de kaart van de Koning Booh. De Koning Booh zal overdag de discussie leiden.

13. Kapitein Toad

Als Kapitein Toad aan het spel meedoet, worden er twee Toadkaarten extra aan de stapel toegevoegd. Aan het einde van de uitdeelronde blijven er nu twee kaarten over. Tijdens de eerste nacht mag Kapitein Toad deze beide kaarten bekijken en, als hij wil, zijn speelkaart tegen één van deze kaarten ruilen.

14. De Cupido

De Cupido mag de eerste nacht twee spelers aanwijzen die voor altijd verliefd op elkaar zijn. Deze geliefden moeten proberen in het spel samen te overleven. Als één van de geliefden overlijdt, sterft de andere ook direkt van liefdesverdriet.

15. Toadette

Het Toadette mag de Booh bespioneren door ’s nachts door haar wimpers te gluren. Wordt ze daarbij door een Booh gesnapt dan sterft zij direkt die nacht in plaats van het aangewezen slachtoffer.

16. De heks

De heks kan twee toverdrankjes brouwen, één om een speler weer tot leven te wekken en één om een speler mee te doden. De heks wordt wakker geroepen en krijgt van de spelleider te horen wie er die nacht slachtoffer is geworden. De heks kan dan beslissen het slachtoffer wel of niet te redden met het levenselixer. Met het vergif kan ze naast het slachtoffer van de weerwolven, nog een extra slachtoffer maken. Beide drankjes kunnen echter maar één keer worden gebruikt.

17. De jager

Als de jager door weerwolven of burgers wordt uitgeschakeld, dan mag de jager wraak nemen door zelf ook een speler te kiezen die hij direkt uitschakelt. Deze speler is meteen uit het spel. De volgorde ’s nachts is: dief (alleen in de eerste nacht), Cupido (alleen in de eerste nacht), ziener, weerwolven, onschuldig meisje en heks.

18. Einde van het spel

De Toad's zijn winnaar als ze alle Booh hebben ontmaskerd, de Booh winnen als ze alle Toads hebben verslonden. Bij kinderen kun je simpel beginnen en gaandeweg nieuwe rollen introduceren.

Benodigd materiaal

Kaartjes van de verschillende figuren. Zie hiervoor deze bijlage.

 • Booh (weerwolf)
 • Koning Booh (witte weerwolf)
 • Toad (burger)
 • Toadette (Spiekende meisje)
 • Toadsworth (Ziener)
 • Kapitein Toad (Jager)

Tips

Vertel het verhaal spannend en verzin leuke manieren hoe de Booh's en Toads verdwijnen.

Lees 475 keer Laatst aangepast op zondag, 20 oktober 2019 14:39
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Sport & Spel

Duur

30 min - 1 uur

Groepsgrootte

8-15 personen15 of meer

Leeftijdsgroep

7-11 welpen11-15 scouts15-18 explorers18-21 roverscouts

Locatie

BinnenBosBuiten

Voorbereidingstijd

5-15 min

Toekomstthema's

Ontwikkeling en uitdaging