maandag, 16 september 2019 20:14

Bijendansje

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Doe een bijendansje om je mede welpen te laten weten waar bloemen staan.

Beschrijving van de activiteit

Baloe is gek op honing. Hij heeft de honingbij dus al regelmatig bestudeerd. Honingbijen eten nectar en stuifmeel uit bloemen. Ze laten elkaar weten waar bloemen te vinden zijn door een dansje. Eerst duwt de bij andere bijen om hun aandacht te trekken. Dan laat ze hen stuifmeel of nectar proeven en doet ze een dans om te laten weten hoever en in welke richting de bloemen staan. De bij loopt in een bepaalde vorm over de honingraat met de andere bijen achter zich aan:

  • De bloemen staan minder dan 50m ver: rondedans, de bij loopt in een kleine cirkel;
  • Tussen de 50 en 150 meter ver: sikkeldans, de bij loopt in een halvemaan vorm, het rechte stuk geeft de richting aan;
  • Of verder dan 150 meter: kwispeldans, de bij loopt in een 8-vorm waarbij ze in het middenstuk kwispelt met haar achterlijf. Hoe sneller ze kwispelt hoe dichterbij de bloemen staan. Met de looprichting in het middenstuk van de 8 geeft ze de vliegrichting aan.

Laat de welpen afmeten hoe ver 50 meter en 150 meter is, zodat ze een goed idee van deze afstand krijgen. Oefen dan de 3 dansjes met de hele groep.

Per nest gaat 1 bij (welp) op zoek naar bloemen. Als de bij een heleboel bloemen gevonden heeft neemt deze één bloem mee om aan de andere bijen te laten zien. De bij doet een van de 3 bijendansjes met de andere bijen achter zich aan, om duidelijk te maken waar de bloemen staan.

Lukt het de nesten om met deze aanwijzingen de bloemen te vinden? Zijn er bijen bij de bloemen? Observeer de bijen en kijk waar ze mee bezig zijn.

Herhaal dit een aantal keer.

Laat wat honing proeven op een toastje.

Wist je dat bijen nectar 8x opeten en weer uitspugen om het te concentreren (water eruit halen) en te vermengen met speeksel en maagsappen, voor ze het in een honingraat stoppen en het honing wordt?

Benodigd materiaal

Locatie met bloemen, zoals een park, waar de kinderen vrij kunnen lopen.

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Lees 1385 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 11:15
Log in om reacties te plaatsen