maandag, 16 september 2019 16:11

Hoor wie klopt daar op die boom?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Hoor wie klopt daar kinderen. Wie roffelt op bomen en maakt er een holletje in? Precies, de specht!

Beschrijving van de activiteit

Chil zit op een tak vlak bij de De Talaab-poel. Nu de meeste bomen hun blaadjes verloren zijn, hebben we goed zicht op de vogels die nog altijd druk bezig zijn. Zoals de specht. In Nederland zijn de Zwarte specht, Groene specht en Grote bonte specht de meest voorkomende. In het voorjaar hakken spechten in bomen een nestholte uit met een gat als ingang, om hun eitjes in te leggen. Spechten roffelen ook met hun snavel op bomen, om hun territorium aan te geven en om insecten en larven uit het hout te krijgen. De gaten zijn tussen al die kale bomen nu heel goed zichtbaar, soms een aantal boven elkaar, dat noemen we een spechtenflat. Laat in de groep plaatjes van de verschillende spechten zien en hun geluiden horen en nadoen. De Groene specht kun je horen lachen, dat is een heel herkenbare roep. Chil gaat samen met de welpen op zoek naar de specht.

Als je weet dat er spechten in de omgeving zitten, ga dan met de welpen naar buiten op zoek naar spechtenholen. Je vindt deze vooral in de stammen van bomen met zacht hout zoals de berk, of in dode bomen. Laat de gaten bekijken, vertel dat er een hol achter het gat zit, waar in het voorjaar eitjes in gelegd worden. Luister of je spechten hoort roffelen (vooral aan het eind van de winter en in het voorjaar).

Kun je in de buurt van het spechtenholletje nog meer sporen van een specht ontdekken? Zoals houtspaanders van het hakken in de stam? Of gerafelde dennenappels waar de zaden zijn uitgepikt?

Vraag de welpen zo snel mogelijk met hun handen op de boom te roffelen, de Grote Bonte Specht doet dat 10x per seconde. Zou de specht er geen hoofdpijn van krijgen als hij zo hard en zo snel met zijn snavel tegen de boom roffelt? Gelukkig heeft een specht een schokdemper in zijn hoofd die de klappen opvangt.

Zoek takken als trommelstokken en geef een trommel les door de welpen verschillende ritmes te laten trommelen, bijvoorbeeld op een holle boomstam. Kunnen de kinderen het geluid van de spechten nog nadoen? Laat deze geluiden een onderdeel zijn van het muziekstuk.

In de lente en zomer eet een Grote bonte specht vooral insecten. In de herfst en winter schakelt hij over op noten en zaden. Als je bij het clubhuis een voedertafel maakt, heb je grote kans dat er een Grote bonte specht op af komt.

Benodigd materiaal

Spechtenholen in bomen, takken als trommelstokken.

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 1032 keer Laatst aangepast op woensdag, 12 februari 2020 16:20
Log in om reacties te plaatsen