zaterdag, 17 augustus 2019 11:08

Eekhoornavontuur

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Leef je in een eekhoorn in. Doe de eekhoorn viersprong, bouw een nest en zoek naar sporen. Speel eekhoorn-boommarter overlopertje.

Beschrijving van de activiteit

Bagheera zit heel stil naar een boom te kijken. Kijk zegt hij, daar! Eekhoorns rennen en springen als een acrobaat van boom tot boom. Omdat de bomen in de winter geen bladeren hebben, zie je ze gemakkelijker. ‘s Winters komen ze alleen ‘s ochtends uit hun nest om voedsel uit hun wintervoorraad te halen. Ook de nesten
zijn goed zichtbaar: bolvormig en zo groot als een voetbal, op minstens 5 meter boven de grond tussen de takken, dicht bij de stam. De nesten zijn gemaakt van twijgjes met bladeren en van binnen lekker warm bekleed met zacht mos, wol, bast of gras. Naast één hoofdnest, gebruikt een eekhoorn vijf of zes kleinere nesten.

Bagheera verteld dat eekhoorns springen met 4 pootjes tegelijk vooruit: de viersprong. Doe het maar eens na! Bagheera verteld verder: als je eekhoornsporen ziet, zie je altijd tegelijk de afdruk van de voorpootjes (lang met 5 tenen) en achterpootjes (kort met 4 tenen).

Bagheera zoekt samen met de welpen naar sporen van eekhoorns: afgekloven dennenappels en sparrenkegels; vraatsporen aan beukennootjes, eikels, walnoten, hazelnoten, paddenstoelen; pootafdrukken (prenten); nesten.
Informatie over sporen van eekhoorns: zoekkaart herken de eekhoorn.

Bagheera verteld dat als het in de winter het koud is, de eekhoorntjes het liefst dag en nacht in hun warme nest blijven, ze komen er alleen even uit om voedsel te halen. Bouw in de nesten een eekhoornnest na, van twijgjes met bladeren en van binnen lekker warm en zacht bekleed met mos, wol, bast of gras.

Bagrheera verteld dat de grootste vijanden van een eekhoorn zijn roofvogels en boommarters zijn, die eten graag een eekhoorntje. Speel overlopertje eekhoorn-boommarter: de boommarter is de tikker. Kunnen de eekhoorntjes veilig naar de overkant om voedsel uit hun wintervoorraad te halen, zonder dat de boommarter hen pakt?

Teken een eekhoorn. 4 manieren om stap voor stap een eekhoorn te tekeningen: Zie https://www.wikihow.com/Draw-a-Squirrel

Benodigd materiaal

Pen en papier

Veiligheid

-

Tips

-

Lees 310 keer Laatst aangepast op zaterdag, 17 augustus 2019 11:20
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Buitenleven

Duur

30 min - 1 uur

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen15 of meer

Leeftijdsgroep

7-11 welpen

Locatie

Buiten

Voorbereidingstijd

5-15 min