maandag, 19 november 2018 15:16

Keet's kleuren spelen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers leren kleuren herkennen, benoemen en spelen hier mee.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie

Keet Kleur is bezig in het atelier van haar huis: er staat een grote schildersezel met daarop een groot wit doek, verschillende kwasten: dik, dun, met lange zachte haren maar ook korte harde haren, maar ook ligt er een palet enz. Keet trekt alle lades overhoop op zoek naar verf: ze heeft alleen maar rood geel en blauw. Ze heeft namelijk gelezen over een schilder met de naam Rembrandt. Hij heeft hele bekende schilderijen gemaakt en dat lijkt haar ook wel wat, maar zonder verf kom je er niet. Keet vraagt de bevers om hulp.

De spelen

1. Kleuren sorteren

Op tafel ligt een grote bak met lego (of duplo, kralen of iets dergelijks, in ieder geval zelfde uiterlijk, meerdere kleuren) Alle bevers verzamelen alle blokjes van dezelfde kleur bij elkaar en benoemen hierbij welke kleuren het zijn.

2. Memorie met kleuren

Maak kaartjes van verschillende kleuren (witte achtergrond kleur aan de voorkant, alles 2x)

Leg alle kaartjes met de witte kant naar boven en de gekleurde kant naar onderen. De bevers spelen een memorie spel door elke keer 2 kaartjes om te draaien om alle kleuren bij elkaar te zoeken. als het 2 de zelfde kleuren zijn mogen ze het setje apart neer leggen, is het niet het zelfde dan moet de witte kant weer naar boven en is de volgende bever aan de beurt.

3. Op kleurenjacht

De bevers spelen met de kleurenwaaier van Keet.

4. Toverwater

Een van de bekendste eigenschappen van crêpepapier is natuurlijk dat het snel scheurt. Maar ook dat als het nat wordt kleur afgeeft. Daar kan je natuurlijk handig gebruik van maken door toverwater (of soep) te maken.

De bevers gaan eerst lekker scheuren met crêpepapier. Vervolgens mogen een aantal scheursels in een glas water gestopt worden. Even roeren; en tada; het water krijgt die kleur! In een glas kan je dit goed zien. Tip: Gebruik eerst de lichte kleuren zoals geel en oranje en werk dan naar de donkere kleuren toe. Zo hoef je niet iedere keer water te verversen en eindig je met een bruin/paarse soep.

5. Kleuren mengen

Verf is een ideaal middel om kleuren te mengen en nieuwe kleuren te creëren. Dit gaat vaak makkelijker dan klei. Door verf in een boterhamzakje te doen houden de bevers schone handen terwijl het toch kleuren kan mengen. Natuurlijk kan het ook gewoon met een kwast.

6. Spelen met licht en kleur

Spelen met zon en schaduw. Met name in het voor- en najaar heb je een laagstaande zon. Daarmee kan je hele leuke dingen doen, door dit te breken in verschillende kleurtjes. Dit kan met een prisma, vliegerpapier, glaskralen voor het raam of een plastic windmolen…

Eind spel

Samen met Keet maken de bevers een mooi schilderij van al hun handen in verschillende kleuren.

Benodigd materiaal

  • Diverse verf attributen
  • Memorie spel met kleuren
  • Kleuren waaier van de schilder / bouwmarkt
  • Crêpe papier / doorzichtige beker / water / lepeltjes
  • Verf / boterham zakjes / kwastjes
  • Sterke lamp licht en kleur doorlatende materialen
  • Verschillende kleuren verf / schildersdoek

Tips

Bescherm kleding tegen verfvlekken. Bijvoorbeeld door een vuilniszak over de kleding te doen.

Lees 2754 keer Laatst aangepast op zondag, 24 maart 2019 12:28
Log in om reacties te plaatsen