zondag, 18 november 2018 15:39

Groepsactiviteit: Op het strand

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Houd met de hele groep een leuke gezellige bijeenkomst op het strand om met elkaar het nieuwe jaar in te luiden.

Beschrijving van de activiteit

Om met de groep naar het strand te gaan heb je vervoer nodig. Regel leiding en/of ouders die willen rijden of kijk of het huren van een bus handiger is.

Het is een idee om met de groep te starten met een strandwandeling zodat de organisatie de tijd heeft om de spellen op te bouwen. Maak ook een plek waar je uit de wind kunt zijn met het opzetten van een tent. Zorg verder voor een warme versnapering zoals soep, chocomelk of broodje warme worst. Doe dit tussendoor of aan het eind. Net hoeveel tijd je op het strand wilt doorbrengen! Hieronder verschillende activiteiten die je kan pakken, aanpassen en aanvullen. De beste wensen voor het nieuwe jaar!

Activiteit 1: Strandjutten

Als je de strandwandeling maakt kun je ook jutten. Ga tijdens de wandeling op zoek naar mooie en bijzondere of juist rare dingen die je tegenkomt. Bij terugkomst kun je de schatten met elkaar bekijken en bespreken. Eventueel kan je er nog een spel aan koppelen zoals: kimspel "wat is er weg".

Activiteit 2: Plastic soep

We hebben tegenwoordig te maken met veel plastic in de zee en oceaan. Daarom spreken we van plastic soep. Om te voorkomen dat dit erger wordt gaan we per ploeg aan de slag om een stuk strand schoon te maken. De ploegen krijgen een plastic zak om vuil in te doen. Na een bepaalde tijd wordt gewogen wie de meeste vuil heeft opgeruimd.

Activiteit 3: Zandsculpturen maken

Naast het maken van een zandkasteel kun je ook andere dingen bouwen in en met zand. Zandsculpturen noemen we dat. Met schepjes, stokjes, bakjes en emmertjes kunnen de mooiste bouwsels gemaakt worden. Bijvoorbeeld: Een bekend gebouw uit je stad of dorp, een dier, een voorwerp, knikkerbaan of beeld een gezegde uit middels een zandsculptuur.

Activiteit 4: Beach volleybal

Maak een speelveld en bouw een net op waar je in kleine groepjes een beach volleybaltoernooi kan houden. Je kan dan ook trefbal spelen.

Activiteit 5: Nieuwjaarsduik

Voor de echte bikkels is er natuurlijk de nieuwjaarsduik. Ren met elkaar op een afgesproken teken het water in en na een keer kopje onder geweest te zijn is je doel bereikt. Pootje baden in het koude water is ook al verfrissend.

Activiteit 6: Strand Darts

Teken een grote cirkel met daarin een paar cirkels die steeds kleiner worden. Dit is je dartbord. Geef elke ring punten. Ga om de beurt met een bal gooien om punten te verdienen. Spreek met elkaar van te voren af hoe vaak je mag gooien.

Activiteit 7: Strandbowlen

Hiervoor heb je 10 flessen nodig die je vult met zeewater en een bal. Teken een driehoek waarop je de 10 flessen neerzet. Gooi om de beurt met de bal om de flessen om te gooien. Hou rekening met de wind zodat de bal niet steeds wegwaait.

Activiteit 8: Vliegeren

Laat iedereen hun (zelfgemaakte vlieger) uitproberen op het strand. Natuurlijk is het handig als er een lekker windje staat. Ook met pedaalemmerzakken aan een touwtje kun je ook al veel plezier hebben.

Activiteit 9: Fricket

Dit is een combinatie van Cricket en Frisbee. Maak met 4 stokken een rechthoek ( 1 x 4 meter). Zet op iedere stok een kartonnen bekertje op zijn kop. Maak twee teams en probeer om beurten om de bekers van de tegenpartij van de stokken af te gooien - met een frisbee. Als je de beker raakt krijg je 1 punt. Als de beker op de grond valt krijg je 2 punten. Het andere team kan proberen om de bekers te vangen voordat ze op de grond vallen. Als dat lukt krijgt de tegenpartij geen punten.

Activiteit 10: Zand-pictionary

Ga aan de waterkant staan en laat iemand iets met een stok tekenen. Je moet wel snel zijn want het water spoelt alles weer weg! Wie het raad, is de volgende die aan de beurt is.

Benodigd materiaal

Per spel of activiteit heb je verschillende dingen nodig:

 • Strandjutten: eventueel plastic zak om verzamelde spullen mee te nemen.
 • Plastic soep: plastic zak per groep
 • Zandsculptueren: schepjes, bakjes, bekertjes, etc.
 • Beachvolleybal: volleybalnet, beachvolleybal
 • Nieuwjaarsduik: per persoon, zwemkleding droge warme kleding, handdoek en of badjas
 • Strand Darts: bal
 • Strandbowlen: bal, 10 lege flessen
 • Vliegeren: vliegers of pedaalemmerzakken met touw. Schaar om touw te knippen!
 • Fricket: 4 stokken, 4 kartonnen bekertjes en Frisbee
 • Zand-Pictionary: stok, eventueel kaartjes met te tekenen dingen.
 • Tent om versnaperingen in te kunnen maken. Branders, gas, pannen etc.
 • Chocomelk, soep en broodjes en worstjes.
 • Reserve handdoeken en kleding!

Veiligheid

Voorkom onderkoeling!

Tips

 • Er zijn heel veel site's waarop je standspellen kunt vinden. Let wel bij het uitzoeken op jaargetijde, weer en leeftijd.
 • Wil je schelpen determineren, zoek dan op de site van natuurmonumenten naar de schelpenkaart.
Lees 3181 keer Laatst aangepast op zaterdag, 07 september 2019 14:42
Log in om reacties te plaatsen