zondag, 18 november 2018 14:20

Bedrijvenspel

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Je eigen bedrijf beginnen en zoveel mogelijk geld verdienen.

Beschrijving van de activiteit

Ieder groepje begint een eigen bedrijf en wordt een echte kapitalist. Het doel van je bedrijf is uiteindelijk zoveel mogelijk winst maken, maar je moet er wel rekening mee houden dat je allerlei tegenslagen kan hebben, zoals het betalen van belastingen of grote prijsschommelingen.

Ieder groepje begint met een beperkte hoeveelheid geld (kaartjes met getallen of steentjes in gouden kleur) Hiermee moeten ze hun bedrijf opbouwen. Dit kunnen ze doen bij drie verschillende posten. 

  • De grondstoffenpost: hier kunnen ze met hun geld grondstoffen inkopen. Dit moeten ze doen door geld te ruilen voor grondstofkaartjes (kaartjes met daarop grondstoffen, zoals hout, graan etc). Dit doen ze door te onderhandelen met de post. ("ik heb twee goud en ik wil graag drie hout etc etc").
  • De productiepost: met grondstoffen rennen ze naar de productiepost. Hier kunnen ze hun grondstoffen gebruiken voor het maken van producten. De hoeveelheid producten die je krijgt is afhankelijk van het rollen van de dobbelsteen, hoe lager je gooit, hoe minder product je voor je grondstof krijgt.
  • De markt: hier kan je je product verkopen voor geld. Voor je hier je geld verkoopt moet je eerst een kaartje trekken. Op deze kaartjes kunnen allerlei problemen of voordelen staan. Denk hierbij aan geld betalen aan de belasting, toeslag bij de douane, of juist prijsschommelingen waardoor je product meer waard is. Daarnaast moet je hier wederom onderhandelen voor de prijs van het product. Het geld dat je hiermee verdient is weer bruikbaar voor het maken van nieuwe producten. 

Het uiteindelijke doel is zoveel mogelijk geld verdienen en niet failliet gaan. 

Benodigd materiaal

  • Kaartjes met grondstoffen (graan, linnen, hout, ijzer)
  • Kaartjes met producten (brood, kleding, planken, spijkers)
  • Kaartjes met geld

Aanvullende informatie

Lees 5686 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 15:02

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen