maandag, 31 augustus 2015 02:00

Achi

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Achi is een soort boter, kaas in eieren dat in Ghana ontstaan is en vooral door kinderen gespeeld wordt. Bij dit spel is het de bedoeling om stenen zo te plaatsen dat zij een rij vormen. Dit kan zowel horizontaal, verticaal als diagonaal zijn. 

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers: Sterre en Steven Stroom reizen veel. Ze zijn ook in Ghana geweest en hebben daar het spel Achi gespeeld.

Thema introductie welpen: Chil is op reis geweest. Hij in Ghana geweest. Daar zag hij hoe kinderen het spel Achi spelen.

 

Teken negen rondjes die ieder verbonden worden met een lijn. Let erop dat ieder rondje direct met alle andere rondjes verbonden moet zijn. Gebruik twee verschillende kleuren fiches die precies op de rondjes passen. Voor een voorbeeld van het speelveld, zie de link bij benodigd materiaal.

Er zijn twee soorten zetten in Achi: plaatszetten en schuifzetten. In een plaatszet plaats je drie fiches op de drie verschillende rondjes van het speelveld. Als beide spelers dit gedaan hebben mag één speler één van zijn fiches gaan schuiven naar een rondje dat nog vrij is. Daarna mag de andere speler het zelfde doen. Je mag geen vrije rondjes overslaan, dus je moet naar een rondje schuiven dat direct verbonden ligt aan je fiche. Je mag ook niet meerdere fiches in één beurt verschuiven of over een bezet rondje heen schuiven. Dit herhaal je totdat je drie fiches op rij hebt liggen. Dit kan horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. De winnaar is degene met drie fiches op een rij.

Voorbereidingstijd

Niet veel meer dan 5 minuten.

Benodigd materiaal

  • Speelveld.
  • Drie blauwe fiches.
  • Drie rode fiches.

Tips

Lees 6944 keer Laatst aangepast op woensdag, 19 mei 2021 18:55
Meer in deze categorie: « Barra manteiga Ghana opkomst »
Log in om reacties te plaatsen