zondag, 08 april 2018 14:17

Picnick-festival

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Welpen zorgen met hulp van hun ouders een grote zomer-picnick met hapjes uit alle landen. Zo maken ze kennis met andere voedings-culturen en elkaars eet-gewoonten. Zo hebben we met elkaar een gezellige zomerfeest.

Beschrijving van de activiteit

Voorbereiding en uitnodiging

Ieder welpennest krijgt door middel van loting receptjes voor kleine picknick gerechtjes. Per nest gerechtjes uit één land. De receptjes worden voor de volgende opkomst thuis, met hulp van de ouders gemaakt. Je kunt met de welpen ook alvast een leuke uitnodiging maken, want de ouders mogen natuurlijk ook meedoen met deze pick-nick.

De picknick

Tijdens de opkomst gaat ieder nest eerst een kraampje en een picknick kleedje maken, alles versieren met slingers, bordjes, servetjes en bestek klaar leggen, limo maken, enz. De ouders helpen hierbij mee, maken bijvoorbeeld naamkaartjes bij de hapjes, die ze van te voren samen met hun welp hebben gemaakt.

Als de kraampjes zijn ingericht mogen de ouders als eerste met hun bordje uit iedere kraam één gerechtje halen wat ze samen delen met een van de welpen. Het leukste is natuurlijk dat ze ook eens met een andere welp iets samen doen. Natuurlijk vraag je ouders aan de kinderen uit te leggen waar het gerecht vandaankomt en waarom het juist zo lekker of juist traditie is.

Bij de tweede ronde kiezen ouders weer één ander gerechtje uit de kraampjes en gaan dat weer delen met een andere welp. Zo kun je door gaan tot alles op is.

Uiteraard worden de kraampjes en het pick-nickveld weer samen met elkaar opgeruimd!

Benodigd materiaal

  • Kleine recepten uitzoeken van verschillende landen (net zo veel als er nesten zijn en kinderen zijn)
  • Tafels, kleedjes, schalen voor de kraampjes
  • Picknick bestek en borden, kleedjes, mokken, drinken, versieringen zoals slingers en ballonnen.
  • Uitnodigingskaartjes 

Veiligheid

  • Denk aan hygiene.
  • Maak duidelijk welk recept bijvoorbeeld geschikt is voor iemand met een voedingsallergie (melk, noten, gluten, suiker, enz) en voedingsvoorkeuren (denk aan religieuze en leefstijl overwegingen).

Tips

  • Vraag ouders expliciet samen met hun kind het gerecht thuis te maken.
  • Denk bij het verzinnen van de recepten ook aan alternatieven. Bijvoorbeeld geschikte recepten voor vegetariers en mensen met een allergie.
  • Koppel hem eventueel aan explorant of nationale picknick dag

Aanvullende informatie

Lees 1704 keer Laatst aangepast op zaterdag, 18 juni 2022 21:58
Log in om reacties te plaatsen