zondag, 11 maart 2018 22:15

Red de Dieren

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Help! De dieren worden bedreigd! Ze hebben zich rond de Raadsrots verzameld, maar ook daar zijn ze niet veilig! Alle spelers nemen het samen op tegen Kaa de slag. De kinderen moeten rondom de Raadsrots de dieren redden voordat Kaa (9 puzzelstukken) opduikt.

Beschrijving van de activiteit

Twee tot vier spelers ‘beklimmen’ samen de Raadsrots en moeten al de dieren die er zich verzameld hebben, proberen te redden voordat Kaa bij de Raadsrots is.

Is iemand aan de beurt, dan dobbelt hij of zij:
1: Red 1 Wouw-kuiken
2: Red 1 Wolvenwelpje
3: Red 1 Vleermuisje
4: Red 1 Mangoest-jong
5: Red 2 Dieren naar keuze
6. Leg 1 Ouzzelstuk van Kaa op zijn plaats

Is de puzzel met de afbeelding van Kaa de slang compleet voordat jullie alle dieren  hebben gered, dan heeft Kaa gewonnen. Gaan jullie het winnen van Kaa?

Op het eerste gezicht speelt iedereen voor zichzelf en probeert zoveel mogelijk dieren te redden. Dit is slechts schijn want hier moet ook samengewerkt worden. Vooral als een speler mag kiezen welk dier hij zal redden, is overleg nuttig. Eén van de diersoorten zo snel als mogelijk redden is namelijk meestal niet de interessantste actie. In dit spel is er geen individuele winnaar, alle spelers winnen samen (van Kaa de slang) of verliezen samen. Voor velen is dit een eigenaardige zaak want een spel speel je toch vooral voor jezelf...

Benodigd materiaal

  • Een groot vel waarop je de Raadsrots tekent, waar 40 dieren van (10 x 4 diersoorten) in passen. Of je tekent een Raadsrots op de grond
  • Puzzel van 9 stukken met een afbeelding van Kaa
  • Per diersoort 10 kaartjes met de naam van het dier of een afbeelding van het dier. Er zijn 4 diersoorten: Wouw, Wolf, Vleermuis en Mangoest
  • Dobbelsteen

Veiligheid

  • Als de materialen al van te voren gemaakt zijn, is het een heel veilig spel.
  • Moeten de Jeugdleden zelf het spel samenstellen, dus de puzzelstukken en de dierenkaartjes zelf maken, dan is er de veiligheid rond scharen en dergelijken.

Tips

  • Laat de kinderen het vooral zelf uitzoeken. Geef ze de spelregels en het spelmateriaal. Je zal merken, dat ze snel het spel onder de knie hebben.
  • Het spel is gebaseerd op Boomgaard en Boomgaardje van HABA. Bij onze groep werden deze twee spellen ook zeer gewaardeerd.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.
Lees 1207 keer Laatst aangepast op woensdag, 03 november 2021 09:39
Log in om reacties te plaatsen