maandag, 06 november 2017 11:59

Baloe verspilt niets!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Met deze activiteit gaat Baloe samen met de welpen kijken naar voedselverspilling. Baloe is er namelijk achter gekomen dat we jaarlijks 50 kilo voedsel weggooien, dat we best nog wel hadden kunnen eten!

Beschrijving van de activiteit

Mowgli is klaar met eten. Alleen zijn bordje is nog niet leeg, er liggen nog wat stukken komkommer op. Hij staat op en loopt met zijn bordje naar de groenbak, daar wil hij zijn bordje in leegmaken. Nog voordat hij de deksel van de groenbak open heeft, voelt hij de zware poot van Baloe op zijn schouders. "Wat ga je nu doen?", vraagt deze. "Ik ben klaar met eten", zegt Mowgli, "dus gooi ik wat over is in de groenbak. "Dat is zonde!", gromt Baloe, "Ik heb een beter idee. Loop maar even mee." Verbaasd loopt Mowgli achter Baloe aan. Verderop pak Baloe een grote glazen pot. In de pot zitten allemaal stukken komkomer in een groenige vloeitstof. "Wat is dat?, vraagt Mowgli. Dan vertelt Baloe dat hij stukken groenten die hij over heeft, vaak inmaakt. Dan blijven ze langer houdbaar. Weggooien is zonde, vindt Baloe. Wanneer je je komkommers inmaakt, heb je altijd een  lekkere snach voor later. "Inmaken hoe gaat dat dan?" Mowgli is nu nieuwsgierig. Een lekkere snack voor later? Van iets wat je anders toch weggooit? Hij is voor! Baloe duikelt wat lege glazen potten op, Mowgli verzamelt het eten dat over is en samen gaan ze aan de slag!

Pak een pan en doe daar evenveel water als natuurazijn in. Breng dit aan de kook. Terwijl het mengsel kookt, snijd je de komkommer in stukken. Dat mogen blokjes, schijven of reepjes zijn. Snijd ook drie teentjes knoflook in schijfjes. Wanneer het azijn/watermengesel kookt, zet je het op een laag vuur. Doe er de komkommer, knoflook, zout, suiker en inmaakkruiden in. Zodra de schil van de komkommer begint te verkleuren is het klaar. Schep de komkommer in de pot en schenk het kookvocht erbij. Wanneer er kruiden overblijven in de pan, schep je ze eruit en stop ze in de pot. Draai nu het deksel steving op de pot. Draai nu de pot om en laat het minimaal 10 minuten op de kop staan, hierdoor trekt de pot vacuüm. Na twee maanden is de de komkommer ingemaakt en geschikt om te eten. 

Benodigd materiaal

Het recept is gebaseerd op 1 grote glazen pot. De hoeveelheden moet je dus vermenigvvuldigen met het aantal welpen dat komkommer gaat inmaken

 • 1 grote glazen pot (bijvoorbeeld van Hak, Bonduelle of het huismerk van je lokale supermarkt;
 • 1 komkommer
 • Iater (ietsje meer dan de helft van de glazen pot);
 • Azijn (ietsje meer dan de helft van de glazen pot);
 • Inmaakkruiden;
 • Zout (naar smaak);
 • 3 eetlepels suiker;
 • 3 teentjes knoflook;
 • een grote pan
 • een grote opscheplepel.

Veiligheid

 • Wanneer je met kokend vocht werkt, is het beter om deze uit de pan te scheppen met een grote opscheplepel, dan om het direct in de pot te gieten.
 • Steriliseer de glazen potten eerst. Dat is heel eenvoudig. Breng een grote pan water aan de kook. Wanneer het water kookt doe je er de pot en het deksel apart in. Laat dit in het water zitten totdat het weer kookt. Haals ze er dan met een tang of schuimspaan weeer heel voorzichtig uit. Laat de potten drogen op een schone theedoek.

Tips

Aanvullende informatie

Lees 2379 keer Laatst aangepast op zondag, 02 oktober 2022 15:11
Log in om reacties te plaatsen