maandag, 31 augustus 2015 02:00

Antiwet

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Zelf ontdekken waarom de Scoutingwet is opgesteld en hier de discussie over los maken.

Beschrijving van de activiteit

De belofte is een ‘mondeling contract’, dat overal in de wereld door leden van Scouting wordt afgesloten. Daarin beloof je je onder andere te houden aan de Scoutingwet. De wet en belofte samen kun je zien als de normen en waarden van Scouting. Een afdeling is ook pas een afdeling, als de afzonderlijke leden bereid zijn met elkaar samen te werken. Samenwerken gaat alleen als je naar elkaar luistert en elkaar met respect behandelt. Daarom wordt van elk nieuw lid gevraagd over zijn of haar bijdrage na te denken. Als je gaat nadenken over hoe je je zou moeten opstellen in de afdeling kom je al gauw bij de onderwerpen uit de wet en belofte.

Bij de explorers kun je juist door bij zo'n onderwerp mee te praten en net even een tikkie verder te gaan een reactie ontlokken van 'dat kan toch eigenlijk niet'. Dus de negatieve instelling, schelden wanneer dat kan, en de rest van de opsomming hebben een achterliggend idee. Namelijk dat het niet is waar wij voor staan. Let die tekst eens voor aan de afdeling en vraag hen wat ze daar nu van vinden. Ik denk dat ze het wel met je eens zullen zijn dat de tekst niet bij Scouting past.

De antiwet is zo'n beetje het tegenovergestelde van elk punt uit de Scoutingwet. Je ziet dat die instelling niet werkt en dat de Scoutingwet dus wel degelijk wat nuttigs vertelt. Je kunt ook met een opgeheven vingertje aan je explo's gaan vertellen dat dat zo is, maar juist door het zelf te laten ontdekken leren ze er wat van. Het is dus dezelfde boodschap, maar op een andere manier overgebracht. De anti-wet is juist bedoeld om de discussie met explorers over wet en belofte los te maken. Mocht je hier met je afdeling eens op een andere manier over willen nadenken, dan kun je dat doen met de ‘anti-wet en -belofte’.

Voorbeeld

Ik zal proberen een asociale explorer te zijn,
door mij op beestachtige wijze te gedragen,
met geen enkel respect voor mens en natuur,
en op te komen voor mezelf en mijn eigen portemonnee.
Jullie kunnen nooit op mij rekenen,
de wereld om mij heen interesseert me geen fuck,
en ik ga lekker mijn eigen gang.
Ik blow me suf, ik zuip me klem, ik slik en spuit me vol:
lang leve de lol.
Ik laat al mijn rotzooi gewoon liggen,
een Scoutingprogramma daar kom ik niet voor.
Ik zorg ervoor dat elk spel verziekt wordt.
Mijn vriendschap moet je kopen.
Ik wil alleen maar samenwerken in bed

Benodigd materiaal

  • Pen en papier.
  • Eventueel kan je de antiwet zelfs in een leertje branden om hem nog meer inpact te laten hebben.
Lees 3370 keer Laatst aangepast op dinsdag, 01 december 2020 21:53
Log in om reacties te plaatsen