maandag, 31 augustus 2015 02:00

Levend tetris

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De kinderen spelen tetris en proberen daarbij door strategisch te kiezen en slim te lopen de tegenpartij te slim af te zijn.

Beschrijving van de activiteit

Verdeel de groep in tweeën. De ene groep draagt een das, de andere niet. Zet een gebied uit in het bos of op het veld waarover de tetrisblokken moeten worden gesmokkeld. De grootte van het spelgebied is onder andere afhankelijk van het aantal spelers en de begroeiïng van het terrein.

Van beide groepen verstoppen twee spelers zich in het speelveld. Dit zijn de tikkers. De andere spelers halen aan de ene kant van het gebied bij de startpost een tetrisblokje. Deze spelers proberen ongezien naar de andere kant van het speelveld te komen. De tikkers proberen hen onderweg te tikken. Wordt je getikt, dan moet je je blokje inleveren bij de tikker. De spelers mogen een blokje dat ze naar de overkant gebracht hebben op het spelbord leggen. Door de blokjes over te brengen en op het speelveld te plaatsen kunnen punten worden verdiend. (De spelleiding kan zelf bepalen hoeveel punten er ergens mee verdiend worden).

Je kunt er ook voor kiezen de tikkers hun blokjes te laten plaatsen op een speelveld. Ze kunnen dat dan slim doen, op hun eigen speelveld of juist dat van de tegenpartij. Een ronde is voorbij als één groep 10 volle regels heeft of als een groep een vol veld heeft. Er wordt dan door de spelleiding besloten welke groep gewonnen heeft. Het spel is zowel overdag als 's avonds te spelen.

Variatie

 • Spelvariant de tikkers schijnen de smokkelaars af.
 • Spelvariant tikkers wisselen als een groepje dat wil.

Voorbereidingstijd

Het uitknippen van de stukjes is best wat werk, als je het ook nog geplastificeerd wilt hebben ben je zo'n 2 uur bezig.

Benodigd materiaal

Afhankelijk van het spelen overdag of bij nacht zijn de volgende materialen nodig:

 • Breaklights.
 • Evt. zaklampen voor tikkers.
 • Lampje voor op de post.
 • Strookjes voor groepsindeling.
 • Velden 2 x 4 a4’tjes = 10 bij 16 blokjes.
 • 49 blokjes per groep (7 x 7 verschillende blokjes).
 • Download hier een pdf met de speelvelden en blokjes.
Lees 7605 keer Laatst aangepast op woensdag, 21 oktober 2020 16:41

1 Reactie

 • Reactielink donderdag, 14 april 2022 18:38 Geplaatst door Jelle Doorn

  Ik heb een variant op dit spel gemaakt met 3d geprinte tetris blokjes laat maar weten als jullie daar de files van willen hebben.

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen