maandag, 31 augustus 2015 02:00

Insigne-estafette of kwartet

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bij het nieuwe welpenthema horen ook nieuwe insignes. Sommige insignes lijken op insignes uit oude spelthema's, andere zijn nieuw. Met dit spel maken de welpen kennis met de nieuwe insignes. 

Beschrijving van de activiteit

Speel dit spel in de nesten. Elk nest staat achter een pylon. Naast de pylon staat een teil of iets dergelijks. Ook ligt er een gelamineerde kaart met een overzicht van alle insignes die je kunt halen in het nieuwe welpenthema. Aan de andere kant van het speelveld staan 4 teiltjes tegenover de pylonnen. In deze bakken zitten insignekaartjes: vergrote afbeeldingen van de afzonderlijke insignes (bijv. hoogte = 4,3 cm, breedte = 5 cm) die voor de stevigheid op karton of stevig papier gelijmd zijn. De welpen gaan een estafette doen en proberen zo snel mogelijk alle verschillende insignes naar hun startbakje te krijgen.

Variatie

Doe sommige insignes er dubbel in (print bijvoorbeeld alle insignes 2x extra uit en verdeel ze over de 4 bakken). Hierdoor wordt het moeilijker om alle verschillende insignes te 'behalen'. Dubbele insignes tellen op het einde niet mee.

Je kunt dit spel ook als kwartet spelen. De 4 nesten staan dan elk op een hoek van het speelveld. Elk nest heeft een bakje met daarin alle verschillende insignes. Op het signaal van de leiding mogen ze insignes uit de bakken van de andere nesten roven (ze mogen maar 1 insignekaartje per keer roven en met maximaal 1 ander iemand uit hun nest samenwerken), terwijl ze natuurlijk hun eigen bak proberen te beschermen. Maximaal 2 kinderen bewaken de eigen bak, zij gaan minimaal een meter van de bak afstaan. Als een kind van een ander nest een insigne probeert te roven, mogen de 'verdedigers' dit kind aftikken. Is het kind getikt, dan moet het geroofde insignekaartje worden teruggeven. Het kind moet nu eerst terugkeren naar zijn/haar eigen punt voor het een nieuwe poging mag wagen. 

Voorbereidingstijd

1,5 uur: insigne-overzicht uitprinten en lamineren en afzonderlijke insignes vergroten, uitprinten en op karton of stevig papier plakken.

Benodigd materiaal

  • Gelamineerde insigne-overzichten (evenveel als er nesten zijn).
  • Op karton geplakte insignekaartjes (elk insigne evenveel als er nesten zijn, plus eventueel 2 van elk insigne extra), bijv. 4,3 cm hoog x 5 cm breed.
  • Vier pylonnen.
  • Acht teiltjes.
Lees 1611 keer Laatst aangepast op zaterdag, 03 oktober 2020 18:26
Log in om reacties te plaatsen