maandag, 31 augustus 2015 02:00

Vooroordelentoneel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Scouts en explorers worden zich bewust van welke vooroordelen we bij bepaalde uiterlijke kenmerken hebben. Is dit altijd correct en waar?

Beschrijving van de activiteit

De groep wordt opgedeeld in kleine groepjes 3-5 personen. Elk groepje krijgt een aantal foto’s van personages die zij gaan spelen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld een foto van iemand in een rolstoel, iemand met een donkere huidskleur, een Chinees etc. In de groepjes krijgen ze 15-30 minuten de tijd om te bedenken welke karaktereigenschappen ze de persoon toekennen. Met deze personages gaan zij een toneelstukje bedenken van vijf minuten. Als handvat, zeker voor scouts, is het aan te raden om bijvoorbeeld een locatie, gebeurtenis etc. aan te geven zodat ze niet helemaal vrij iets hoeven te bedenken. Nadat het toneelstukje(s) gespeeld is, krijgen de toeschouwers de verschillende foto’s te zien. Welke foto hoorde bij welke persoon en waarom? Aan de hand van het beantwoorden van deze vragen komen er vooroordelen naar boven. Belangrijk is om als (bege-)leiding sturing te geven aan de discussie die mogelijk ontstaat. Je stuurt aan op bewustwording van vooroordelen die we allemaal hebben bij bepaalde uiterlijke kenmerken. 

Voorbereidingstijd

15-30 minuten voor zoeken van materialen (foto's/afbeeldingen), 15-30 minuten voor bedenken van toneelstuk.

Benodigd materiaal

  • Aantal foto’s als dat er deelnemers zijn. Dit zijn foto’s van mensen van diverse culturen, maar ook met bepaalde uiterlijke kenmerken (overgewicht, tatoeages, handicap).

Tips

  • Er is tijdens dit spel geen goed of fout antwoord, het gaat om bewustwording. Rond het spel tijdig af, voordat het ‘doodbloed’. Als de essentie van de toneelstukjes helder is, dan kan het discussiegedeelte afgerond worden.
  • Scouts met een lichamelijke beperking kunnen vertellen hoe zij zelf vooroordelen van mensen om zich heen ervaren. Ze hebben in dit spel een meerwaarde als deelnemer.
Lees 2209 keer Laatst aangepast op woensdag, 30 september 2020 22:19
Meer in deze categorie: « Ik ben een... Goalbal »
Log in om reacties te plaatsen