zondag, 08 januari 2017 15:55

Aarde compost / champignonnen kweken

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Zie dat we uit de natuur dingen kunnen eten die anders als afval beschouwd worden. Marala wil het milieu graag in balans krijgen.

Beschrijving van de activiteit

Bij de Talaab poel is het altijd wel vochtig. Kaa houdt wel van donkere vochige schuilplaatsen en heeft bedacht dat hij in één van zijn verstop plekken champignons wil kweken en kompost wil maken.

Kweek in de potjes of bakken champignonnenzaad met aarde. 

Alleen in de doorgroeide compost kunnen zich geen champignons vormen. Daarvoor moet de compost afgedekt worden met een zogenaamde deklaag bestaande uit een mengsel van verschillende soorten turf en schuimaarde (een afvalproduct van de suikerindustrie). Deze deklaag noemen we dekaarde. De dekaarde is kritisch en moet vrij zijn van ziektekiemen, de juiste structuur hebben, een zuurgraad van pH 7,5 hebben en veel water vast kunnen houden. De bacteriën die in de dekaarde leven stimuleren het mycelium tot het vormen van de champignons. Zonder deze bacteriën worden er geen champignons gevormd, dus goede dekaarde is van het grootste belang bij de kweek van champignons.

Je kunt wanneer de champignons rijp zijn er soep van maken.

Benodigd materiaal

  • Kweekbakjes
  • Aarde/compost
  • Champignonnen zaad
  • Glazen potjes

Tips

Zorg dat de leiding eenmaal per week kijkt of nog water gegeven moet worden, en zet de bakken in een donkere ruimte.

Deze activiteit kun je spreiden over een aantal weken.

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 12 Duurzame consumptie en productie en doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Aanvullende informatie

Lees 2711 keer Laatst aangepast op zondag, 26 november 2023 01:25
Log in om reacties te plaatsen