woensdag, 19 oktober 2016 13:03

De Slimste Mens Online

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De algemene kennis van de jeugdleden testen d.m.v. het bekende TV-spel De Slimste Mens.

Beschrijving van de activiteit

Het spel is afgeleid van het TV-programma De Slimste Mens. Net als op TV zijn er 3 spelers (persoonlijk vindt ik teams van 2 leuker & praktischer ivm. grootte van de groep).Vooraf moet je kiezen: ga je voor de standaard vragenlijst (gemaakt voor een Explorer-opkomst, 3 teams max.) of voor een zelfgemaakte lijst. Een zelfgemaakte lijst kun je geschikt maken voor meer dan 3 teams en voor andere speltakken!

Zelf een lijst maken

Wil je geen eigen lijst maken? Sla dit stuk dan over! Ga naar https://www.martijnfeld.nl/slimstemens/createList.html NIET IN INTERNET EXPLORER OF EDGE! Kies als eerste voor hoeveel teams je je vragenlijst maximaal geschikt gaat maken. Hoe hoger het aantal teams, hoe meer vragen je zult moeten bedenken. Spelen met een lager aantal teams kan altijd, met een hoger aantal dan waarvoor je de lijst hebt gemaakt kan dus niet. Denk hier dus goed over na.

Niet bekend met het spel? Lees dan eerst de hele instructies door voor uitleg over de rondes! Het is niet mogelijk om tussendoor op te slaan. Als je niet alle vragen in 1x wilt bedenken kun je ze evt. in een word-bestand maken en later op de site invullen.
Na het invullen van alle vragen voor alle rondes kun je bij de laatste stap een bestand downloaden. Dit is je vragenlijst die je op de spelsite kan inladen.

Het inladen gaat als volgt:

Het spel spelen

Ik raad aan om het spel te spelen in Google Chrome! Na het kiezen voor de standaard-lijst/het inladen van je eigen lijst kun je kiezen voor het aantal teams/spelers. Vul voor elk team/speler een naam in. Zorg dat de spelers op volgorde van links naar rechts zitten. Speler 1 begint het spel. Klik op "Begin". Als het goed is opent er nu een pop-up. Niet gebeurd? Dan heeft je browser de popup geblokkeerd. Sta popups voor martijnfeld.nl toe voor je verder gaat! (klik voor uitleg). Na het toestaan herlaad je de pagina, herhaal je de stappen en ga je verder. Sluit de beamer/2e scherm aan. Nu gaan we zorgen dat beide schermen iets anders kunnen vertonen. Dit heet een "Dual Screen Setup". Vanaf windows 7 is dit heel makkelijk: houd op je toetsenbord tegelijk de windows-toets (naast ALT) en de P in. In het schermpje dat nu verschijnt kies je voor "uitbreiden". Zodra je nu met je muis naar de linker- of rechter rand van je scherm gaat zie je dat je muis op het andere scherm tevoorschijn komt. Sleep de popup (het quizvenster) naar je beamer. Je kan eventueel nog in de popup klikken>op F11 drukken om het scherm full-screen te krijgen. Ga met je muis terug naar je laptopscherm (presentatorscherm).

Het spel gaat nu beginnen! In het scherm staat dat je tijden kan corrigeren door op de C op je toetsenbord te drukken. In het eerste scherm typ je het nummer van de speler in (links=1), daarna de correctie tijd (20 erbij= 20  20 eraf= -20). Het spel duurt ongeveer 3 kwartier, om meer tijd vol te krijgen kun je vooraf gaand enkele tactische spelletjes doen om iedereen extra seconden te geven.

Om te zien welke speler aan de beurt is kun je naar de timers kijken. De huidige speler heeft een groene timer met een witte rand.

Ronde 1: 3-6-9

In deze ronde kost denken nog geen tijd. De spelers krijgen om de beurt een open vraag waarop ze het antwood moeten geven. Weten ze het antwoord niet? Dan gaat de vraag door naar de volgende speler. Correct geantwoord? Dan mag de speler de volgende vraag ook beantwoorden. Elke 3e vraag (3e, 6e,9e,12e,15e) levert 10 seconden op. Weten alle spelers het antwoord niet, dan komt er een nieuwe vraag. Een speler die een vraag doorgeschoven krijgt van de voorganger en deze goed heeft mag NIET nog een keer. De volgende vraag is dan voor de persoon naast de starter van de vraag (het kan dus zo zijn dat dit dus wel de persoon is die de vraag zojuist goed beantwoordde).

Ronde 2: Open Deur

Vanaf deze ronde lopen de timers. Voor elk team staan 2 thema's klaar. Sommige heel duidelijk (bijv. kunst), maar ze kunnen ook iets vager zijn (kou). De speler met de minste tijd begint. Ze kiezen een thema, deze klik je aan. Er verschijnt op beide schermen de vraag (vaak: wat weet je over....). Lees deze voor, zodra de vraag is voorgelezen klik je op 'Timer starten'. De spelers moeten nu de 4 woorden vinden die op het presentator scherm staan. De truc is dus om alles te roepen wat in je op komt, maar vergeet niet dat de timer met kostbare seconden loopt! Klik telkens op de gevonden woorden. Elk levert 20 seconden op. Teams kunnen passen door Pas of Stop te roepen. Het is niet mogelijk om alsnog door te gaan na het passen. Klik bij een pas op de Pasknop. De speler gaat door naar de volgende speler, herhaal evt de vraag en start de timer. Als alle teams zijn geweest en niet alle antwoorden zijn gevonden komt er een melding met de gemiste antwoorden om ze te bespreken.

Ronde 3: Puzzel

Voor elke speler is er een puzzel. Zodra de quizmaster op Onthul Tabel klikt verschijnt een tabel op het spelerscherm. Hierin staan 12 woorden door elkaar. In deze 12 woorden zitten 3 sets van 4 woorden, elke set verwijst naar een woord dat ze moeten vinden. De 3 sets hebben verder niks met elkaar te maken! Zodra ze het woord gevonden hebben kan de quizmaster op de knop van dat woord drukken. Dit levert 20 sec op. De 4 bijbehorende woorden zullen nu een unieke kleur krijgen. Ook in deze ronde is het passen van vragen mogelijk.

Ronde 4: Ingelijst, de laatste ronde voor de finale!

Deze ronde is vergelijkbaar met ronde 2, alleen gaat het nu om 10 woorden die gevonden moeten worden. 

Ronde 5: De finale

Alleen de 2 teams met de meeste seconden doen nog mee. Het gaat weer om het vinden van lijstjes (dit keer 5 woorden), maar de puntentelling gaat iets anders: denken kost nog steeds tijd, maar in plaats van dat een juist antwoord punten oplevert, gaan er voor elk juist antwoord 20 seconden bij de tegenspeler vanaf. Passen is wederom mogelijk. De speler die als eerste op de 0 is heeft verloren, de andere heeft gewonnen!

Benodigd materiaal

  • Laptop met Google Chrome en INTERNET!
  • Beamer of tv/2e scherm groot genoeg om de vragen op afstand te kunnen lezen
  • Evt. eigen vragenlijst (hier te maken)
  • Evt. prijs voor winnaar

Tips

  • Loop het spel (evt. met eigen vragenlijst) vooraf even door om te checken of alles goed werkt! Oefen ook al een keer met het koppelen van de beamer!
  • Als een timer loopt hoor je een geluidje. Zorg dat je geluid dus aan staat, zo vergeet je niet de timers uit te zetten!

Aanvullende informatie

Lees 19740 keer Laatst aangepast op zondag, 19 maart 2023 15:32
Log in om reacties te plaatsen