maandag, 27 juni 2016 22:19

Robin Hood tikkertje

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers gaan in een spel aan de slag met arm en rijk.

Beschrijving van de activiteit

Noa heeft veel boeken. Stuiter staat voor haar boekenkast en ziet een boek over Robin Hood. "Waar gaat het over", vraagt Stuiter.

De leiding vertelt kort het verhaal van Robin Hood. De arme boeren in Engeland moeten veel geld betalen aan de Sheriff van Nothingham. Robin Hood vindt dat niet eerlijk. Hij steelt van de rijken en geeft het geld aan de armen. Voor een uitgebreid verhaal Robin Hood kun je kijken op Wikipedia. De bevers spelen vervolgens Robin Hood tikkertje.

Dan wordt het spel gespeeld. Er zijn drie variaties.

 1. De bevers hebben allemaal een munt. De tikker is Robin Hood. Als je getikt bent, geef je je munt aan hem.
 2. De bevers hebben allemaal een munt. De tikker is de Sheriff van Nothingham.  Als je getikt bent, geef je je munt aan hem.
 3. De tikker kan de muntjes aan de leiding geven. Die geeft ze weer aan de bevers die af zijn en dan weer mee kunnen doen.
 4. Er zijn rijke bevers en arme bevers. (2\3 deel arm, 1/3 deel rijk). De rijke bevers zijn te onderscheiden van de arme bevers door een lint of door hun das. Bij het begin van het spel hebben alle bevers 1 muntje. Er zijn twee tikkers: Robin Hood (met muts of iets dergelijks) en de Sheriff van Nothingham (met kroon of iets dergelijks). Robin Hood tikt de rijke bevers. De muntjes die ze aan hem moeten geven, geeft hij iemand van de leiding. Die geeft ze aan de arme bevers die af zijn en dus geen muntje meer hebben. De Sheriff van Nothingham  tikt de arme bevers. De muntjes die hij krijgt,  geeft hij aan iemand anders van de leiding, die ze aan de rijke bevers geeft die af zijn en dus geen muntje meer hebben.
 5. Marian is rijk en hoort dus bij de rijke bevers. Maar ze is de vriendin van Robin Hood. Als zij getikt is en haar muntje heeft afgegeven, haalt ook zij een muntje bij de (rijke) leiding.
  Ze krijgt twee muntjes. Zij geeft stiekem een muntje aan een arme bever. De arme bevers, de leiding en Robin Hood weten wie Marian is. Robin Hood tikt haar net zoals hij alle andere rijke bevers tikt.
  Marian laat je bijvoorbeeld mee spelen, als er teveel rijke bevers zijn.

Benodigd materiaal

 • muntjes (bijvoorbeeld fiches, steentjes of van karton),
 • muts en kroon (of iets dergelijks).

Tips & veiligheid

 • Wissel na een tijdje van rol in het spel, niet alleen tikkers en Marian, maar ook rijk en arm.
 • Na het spel kan je aan de bevers vragen wat de arme boeren in het verhaal graag zouden willen hebben. Wat zouden ze voor de muntjes willen kopen?
 • In je groep kunnen kinderen zijn van ouders, die nauwelijks geld hebben, omdat ze bijvoorbeeld werkeloos zijn. Zij vinden het misschien niet fijn, als je ze vraagt wat zij zelf graag zouden willen hebben. Maar als je weet, dat het niet te gevoelig ligt in je groep, kan je ook vragen wat de bevers graag zouden willen hebben en voor de muntjes zouden willen kopen. In de winter bijvoorbeeld, als het heel koud is.  Of in de zomer? Of voor als je gaat slapen? Of voor het eten?
Lees 5106 keer Laatst aangepast op vrijdag, 03 januari 2020 16:20
Log in om reacties te plaatsen