woensdag, 22 juni 2016 00:04

Dilemmaspel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Doel van het spel is dat de Welpen leren nadenken over hun keuzes en waarom ze die keuzes maken. Ook leren ze voor hun mening uit te komen voor een groep en horen ze wat anderen voor mening hebben.

Beschrijving van de activiteit

Baloe zit bij de raadsrots en maakt zich zorgen over geld. Hij wil graag weten waar de welpen liever hun geld aan uitgeven.

Verloop van het spel:

De ruimte wordt in twee gedeeltes gesplitst, deel A en deel B, met in het midden het centrum waar de Welpen verzamelen. De spelleider zal aan de hand van een stelling, bv. ‘Ik spaar mijn geld of ik geef mijn geld uit’, een dilemma voorleggen aan de groep. Ze moeten kiezen tussen beide en lopen dan naar A of B, waar A in dit voorbeeld staat voor 'sparen' en B voor 'uitgeven'. Nadat de Welpen verdeeld zijn over de vakken moeten er tweetallen gevormd worden binnen hun vak en bespreekt het tweetal gezamenlijk waarom voor dit vak gekozen hebben. Eventueel kunnen een paar Welpen naderhand gevraagd worden in de groep waarom ze dat vak gekozen hebben. Hierna gaat iedereen weer naar het centrum en volgt de nieuwe stelling.

Voorbeeld stellingen:

  • Ik spaar mijn geld of geef mijn geld graag uit
  • Ik leef liever in een grote stad of liever op het platteland
  • Ik heb liever ontbijt of liever avondeten
  • Ik wil graag zomer of ik wil graag winter
  • Ik fiets liever of ga liever met de auto
  • Ik drink liever cola of liever water

De stellingen zijn af te stemmen op zaken die binnen de groep leven. Zo kan het gaan over buitenspelen of gamen binnen.

Benodigd materiaal

Stellingen (zelf bedenken).

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 1 Einde aan armoede en doel 16 Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

Lees 3681 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 12:23
Log in om reacties te plaatsen