donderdag, 14 april 2016 19:29

Hathi's Wilde Dierenspel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Dit spel is een groot spel dat gespeeld kan worden door kleine hordes (voor grote hordes kun je aanpassingen vinden onder het kopje tips).

Hathi neemt samen met Mowgli en Shanti de welpen mee op een foto-safari door de jungle. Tijdens deze safari leren de welpen van alles over het dierenleven in de jungle. De welpen worden niet alleen uitgedaagd om iets te leren over de jungle, maar ook om het spel tactisch te spelen.

Beschrijving van de activiteit

Het doel van het spel is om als eerste vijf foto’s van verschillende dieren te hebben verzameld.

Op een tafel of op de vloer ligt een groot spelbord. Gebruik hiervoor de kaart van de jungle, bij elk activiteitengebied ligt een combinatie van twee van de vijf dieren. Elke speler krijgt een pion. De pionnen worden opgesteld in volgorde van leeftijd. De jongste voorop, de oudste achteraan. Het spel start in Haveli. Daar krijgen de spelers vier vragen of opdrachten waarmee ze kaarten kunnen verdienen. Daarna mogen ze naar het dichtsbijzijnde activiteitengebied waarvan ze een kaart combinatie hebben. Youtube Link

De vragen die gesteld worden kennen drie antwoordmogelijkheden A, B of C. De welpen beantwoorden de vragen door een fiche met bijbehorende letter omhoog te houden.

Als alle spelers aan de beurt zijn geweest start ronde twee.

Per ronde krijgen de spelers nu twee vragen of opdrachten. Voor elk goed antwoord krijgen ze weer een kaart. Let op: De spelers mogen per ronde niet meer dan vijf kaarten in bezit hebben. Kaarten die ze teveel hebben gaan terug onderaan de stapel. De spelers kunnen ervoor kiezen om in plaats van een vraag te beantwoorden of opdracht te doen een pestkaart uit te spelen. Met een pestkaart kunnen ze zichzelf beschermen of een ander hinderen. Als een speler een pestkaart uitdeelt aan een andere speler, kan deze ervoor kiezen om een beschermkaart te gebruiken of de consequenties van de pestkaart te ondergaan. Het gebruiken van een pestkaart geldt dus al het beantwoorden van een vraag of het doen van een opdracht. Na elke beurt gaan de spelers naar een ander activiteitengebied op de kaart. De speler die als eerste vijf dierkaarten in bezit heeft, heeft het spel gewonnen.

Benodigd materiaal

Het spel bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 40 dierenkaarten: (8x Marala, 8x Ikki, 8x Mang, 8x Jacala, 8x Oe)
  • 10 combinatiekaarten (hierop staan combinaties van twee dieren)
  • 24 pestkaarten: (8x tent, 8x bootje, 8x poot)
  • Antwoordfiches (8x A, 8x B, 8x C)
  • Speelbord of afbeeldingen van de 8 activiteitengebieden in junglethema
  • Opdracht/vragenkaartjes

Dit materiaal zit allemaal in de bijlage.

Tips

  • Het spel is geschikt voor 8 spelers, maar je kan het natuurlijk ook met tweetallen, teams of nesten spelen;
  • Wanneer op de blokhut een internetaansluiting hebt kun je gebruik maken van diverse filmpjes op bijvoorbeeld youtube om je vragen in te leiden, bijv: https://youtu.be/GtYZjMGJvF0.
  • Laat de welpen een leuke of spannende natuurfilm zien en stel vragen naar aanleiding van deze film.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.
Lees 4801 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 13:25
Log in om reacties te plaatsen