zondag, 10 januari 2016 17:28

Samen een tekening maken

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers gaan samen een groot 'glas-in-lood' tekening maken net als in een kerk waarbij ze moeten overleggen en samenwerken.

Beschrijving van de activiteit

Op de tafel van Keet Kleur ligt een groot vel papier met gaten erin. Er liggen ook stukjes en stukken vliegerpapier. "Wat ga je daar mee doen?", vraagt Stuiter. "Ik ga een 'glas-in-lood' tekening maken. In het echt is het gekleurde papier glas. Tussen de stukjes glas zitten dunne lijntjes lood. Je ziet dat vaak bij kerken en bij oude huizen", legt ze Stuiter uit. "Leuk! Mag ik je helpen", vraagt Stuiter. "Natuurlijk", zegt Keet.

De bevers overleggen en werken samen om een grote ('glas-in-lood') tekening te maken. Bevers uitleggen dat het er bij godsdiensten gaat om richtlijnen voor samen leven en zorgen voor elkaar en dat je daarvoor moet samenwerken, is niet gemakkelijk en is ook niet nodig. De bevers hebben in hun woonplaats vast wel een kerk. Misschien zijn er aan de buitenkant van de kerk glas-in-lood ramen. De bevers gaan samen een groot 'glas-in-lood raam' maken.

De leiding heeft op een groot vel papier (bijv. A2) een tekening gemaakt met dikke lijnen (‘het lood’) . De vulling (het ‘glas’) is door de leiding weggeknipt of weggesneden. Zo ontstaan gaten. De bevers maken samen de tekening af door de stukjes ‘glas’ (vliegerpapier) te knippen en op de dikke lijnen (‘het lood’) te plakken. Zo vullen ze de gaten op.

Voordat ze dat gaan doen, bekijken ze samen met de leiding de tekening. Wat stelt het voor? En hoe gaan ze dat invullen? Welke kleuren zouden waar het beste kunnen komen? De leiding kan voor de opkomst al een beperkt aantal stukken van een bepaalde kleur gemaakt hebben. Dan moet er zeker overlegd worden welk stuk met welke kleur voor welk gat het beste gebruikt kan worden.

Benodigd materiaal

  • Wit vel papier A2 of groter
  • Lijm
  • Vliegerpapier
  • Scharen

Tips

  • Leuk om dit spel tijdens de dag van de religie te doen.
  • Voor het maken van de tekening kun je kijken op www.kleurplaten.nl of in een kleurboek. Misschien is er iemand van de leiding die zelf een tekening kan maken. Of iemand van de ouders.
  • Een andere activiteit voor bevers waarbij het gaat om samenwerking is te vinden op Spelen met (Japanse) stokjes
Lees 3209 keer Laatst aangepast op vrijdag, 03 januari 2020 20:21
Log in om reacties te plaatsen