zondag, 06 september 2015 21:02

Wat kan ik doen?

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen gaan samen met Marala een actie bedenken om leeftijdsgenoten in oorlogsgebieden een klein beetje te helpen. De welpen worden er zich een beetje bewust van dat niet iedereen het even breed heeft. Het programma is geïnspireerd door het liedje "Wat kan ik doen?" van Kinderen voor Kinderen (editie 29). Dit liedje is ook gebruikt voor een campagne van Warchild.

Bes

Ben je enthousiast over dit thema en/of wil je er meer over weten? Kijk dan op vrijheid.scouting.nl

Daar vind je onder andere het verhalenproject met verschillende persoonlijke verhalen van scouts die in de oorlog actief waren. Klik op het kaartje om te zien welke verhalen zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld.

chrijving van de activiteit

Marala heeft uit het dorp Haveli muziek en zang gehoord. Het liedje heeft best wel indruk op haar gemaakt en ze wil het de welpen graag laten horen. Samen met de welpen gaat ze naar de rand van de jungle. De wind staat goed, dus ze kunnen het liedje op een afstand goed horen.

Een video van het liedje vind je hier en de uitgeschreven tekst vind je hier.

De welpen gaan per nest een collage maken. Die collage moet laten zien hoe "verwend" zij eigenlijk zijn ten opzichte van, bijvoorbeeld kinderen in oorlogsgebieden of welpen uit een arm land. Misschien zijn deze verschillen tussen de welpen binnen de horde te vinden. Als de collages af zijn bespreken de welpen hun collages met elkaar.

Nu de verschillen duidelijk zijn, is het tijd voor een volgende stap. Wat kunnen de welpen doen om anderen (hun leeftijdsgenoten) een beetje te helpen? Laat elke welp met zijn of haar eigen ideeën komen. Domme ideeën bestaan niet, dus laat ze lekker brainstormen, maar houd het wel realistisch.

UIt de lijst met ideeën kiest de leiding twee of drie acties die tijdens het seizoen gedaan kunnen worden. De opbrengst van deze actie gaat naar een doel dat kinderen in moeilijke leefomstandigheden helpt.

Benodigd materiaal

  • Laptop/muziekinstallatie om het liedje op af te spelen
  • Grote vellen voor de collage
  • Tijdschriften waaruit plaatjes kunnen worden geknipt voor de collage
  • Stiften, verf, lijm, plakband etc.

Tips

  • Hoewel het liedje is gebruikt voor de campagne van Warchild, kun je ook voor een ander doel kiezen.
  • Laat je inspireren door een welpenhorde uit Den Haag, die tijdens hun zomerkamp voedsel inzamelde voor de voedselbank in Emmen.

 

Aanvullende informatie

Lees 1867 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2024 18:42
Log in om reacties te plaatsen