vrijdag, 19 april 2024 13:37

Geblinddoekt schilderen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Kunst maken zonder dat je het ziet

Beschrijving van de activiteit

De schilderijen van de wereld beroemde schilder Picasso al eens bekeken? Die zouden wel blind geschilderd kunnen zijn! Als je met je ogen dicht schildert beleef je het maken van een kunstwerkt anders. Het gefluister van zacht strelende penselen tijdens een schilderen of ezels die tegen de muur klapperen doordat de verf met kracht op het doek wordt gesmeten?

Bij het schilderen spelen meerdere zintuigen namelijk een rol. Niet alleen het kijken. De tastzin is zeker zo belangrijk. Hoe voelt verf, hoe voelt het om de verf aan te brengen? Teder of met geweld, explosief. Hoe is de beweging van mijn arm? Die beweging bepaalt immers de beweging van de lijn op het doek. En dan natuurlijk de geur van verf, acrylverf ruikt lang niet zo sterk ruikt als olieverf, waterverf ruikt weer anders.

Misschien heb je nog nooit (blind) geschilderd en denk je: "dat kan ik vast niet." Maar iedere schilder kent de angst voor het witte doek. Of je nu al jaren schildert of net begint, die eerste streek verf is enorm spannend, bij blind schilderen al heklemaak, Als je daar te lang bij stil blijft staan komt er niets uit je handen. Vanuit het theater kennen we het woord plankenkoorts. Die spanning hoort er gewoon bij. Een leuke manier om deze spanning spelenderwijs te bedwingen is de volgende:

Schilderen met je ogen dicht

Ja dat kan echt, we gaan op muziek schilderen met een blinddoek voor. We schilderen op de tast en laten het penseel dansen over het papier. De sporen van de beweging vormen het beeld. Als de blinddoeken af mogen is iedereen altijd verrast over het resultaat. Heel interessant is om te zien hoe iedereen een persoonlijk handschrift heeft. We zijn allemaal uniek, ook in onze manier van schilderen. Als het nummer is afgelopen stop je en kijk je wat je gemaakt hebt. Probeer verschillende soorten muziek. Je zult merken dat het heel ontspannend en leuk is om te doen.

Bekijk na afloop de kunstwerken en kijk samen of je er (net als bij bijvoorbeeld wolken) dingen in kunt zien. Als de verf drook is kun je eventueel met pen er dingen in accetueren. Bijvoorbeeld het maken van oogjes bij diervormen.

Benodigd materiaal

  • Verf in bakjes
  • Kwasten
  • Papier
  • Touw
  • pen
  • water om kwasten schoon te maken

 

Aanvullende informatie

Lees 127 keer Laatst aangepast op zondag, 09 juni 2024 12:05
Log in om reacties te plaatsen