zondag, 14 april 2024 15:51

Bas Boswandeling

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Met Bas Bos ontdekken welke planten en dieren er in je omgeving die zitten.

Beschrijving van de activiteit

Bas Bos gaat regelmatig het bos achter zijn huis in. Hij ziet daar veel planten en dieren. Ook ziet hij sporen van dieren en mensen, zoals pootafdrukken in de modder en knaag sporen. Bas vraagt zich af of de bevers met hem mee willen speuren naar allerlei sporen. Ondertussen kan hij dan vertellen wat ze zien en dat er sommige dingen eetbaar zijn, maar dan moet je echt goed weten wat het is. De bevers moeten natuurlijk niet ziek worden.

Alle bevers krijgen een bingo kaart / zoekkaart en een pen of potlood. Hierna gaan ze samen met Bas Bos het bos in. Wie heeft als eerste alles gevonden?

Onder het lopen verteld Bas dat de natuur een levend iets is. In sommige maanden zijn er meer of juist minder vlinders, insecten, planten, paddenstoelen, etc. Een droog of een nat seizoen kan verschil maken. Maar ook het tijdstip van de dag. Het kan daarom voorkomen dat de soorten op de natuurkaarten niet allemaal op het moment van je boswandeling te vinden zijn.

Bij sommige natuurkaarten staan daarom de seizoenen, maanden en bijzonderheden vermeld voor de meeste kans om de soorten aan te treffen. Het kan echter voorkomen dat de soorten op de kaart nét op de dag dat jij gaat niet allemaal te vinden zijn. Zie het als een trucje van de natuur, zij blijft ons altijd verrassen.

Print de bingokaarten uit op A4 formaat, het liefst voor elke bever een net iets andere waardoor het spannend blijft wie als eerste een rij of kolom vol heeft. Iedere bever neemt een bingokaart, potlood of pen mee. Blijf bij elkaar lopen en zoek in de buurt naar de verschillende plaatjes jouw bingokaart. Zie je een vogelhuisje in het echt en staat die ook op jouw bingokaart, dan mag je dat plaatje doorstrepen op de kaart. Diegene die als eerste een horizontale rij heeft weten weg te strepen, mag “Bingo” roepen en heeft gewonnen. Wil je nog verder wandelen, dan pak je daarna een verticale rij. Nog verder wandelen, dan pak je een diagonale rij. Kan je er helemaal niet genoeg van krijgen, dan maak je de kaart vol.

Benodigd materiaal

  • Verschillende zoekkaarten zoals: zoekkaart buitencentrum versie 1 of versie 2, maar er zijn er natuurlijk veel meer te vinden.
  • Potlood

Veiligheid

Laat de kinderen niks uit de natuur zomaar eten. Vooral niet als je niet zeker weet of het eetbaar is. er zin steeds meet look-a-likes die giftig kunnen zijn.

Tips

Bas Bos heeft natuurlijk de app Obsidentify op zijn mobiele telefoon. Hiermee kan hij de planten en dieren benoemen die hij niet zeker weet.

Aanvullende informatie

Lees 26 keer Laatst aangepast op zaterdag, 20 juli 2024 09:58
Log in om reacties te plaatsen