zondag, 04 februari 2024 10:26

Horen, zien en spelen: maak pesten bespreekbaar

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Dit spel maakt pesten bespreekbaar.

Beschrijving van de activiteit

Verdeel je groep in twee ploegen. In elke ploeg probeert één geblinddoekte persoon zich een weg te banen naar de megafoon . De megafoon is een leider die een aantal stellingen bezit, waarbij de deelnemers de kans krijgen om hun gedacht over pesten uit te roepen.

Baken het terrein af met touw en vorm zo twee aangrenzende rechthoeken.

Deel de groep op in twee ploegen. Iedere ploeg neemt een rechthoek in. De groepsleden van ploeg A verspreiden zich in hun rechthoek op het A-terrein en maken het de geblinddoekte van ploeg B moeilijk om de megafoon te bereiken.

Ploeg A kan de geblinddoekte speler van ploeg B dwarsbomen door hem te tikken, waarbij niemand van zijn ingenomen plaats mag afkomen. Wanneer de geblinddoekte getikt is, moet hij opnieuw naar het startpunt.

De coaches van elke ploeg bewegen zich langs de zijlijn, zij mogen niet op het afgebakende terrein. Ze coachen door aanwijzingen te geven aan de geblinddoekte personen en begeleiden hen zo naar de megafoon.

De ploeg die de megafoon het eerst bereikt wint, en mag een persoon van de andere ploeg een spelhandicap geven. Zo kan ploeg A een persoon van ploeg B verplichten één arm weg te doen of hem opdragen te gaan zitten.

Op het moment dat de megafoon-leider bereikt is, leest deze een stelling voor. De deelnemers van beide ploegen discussiëren hierover. Als de speler het eens is met de stelling gaat hij links van de megafoon staan. Als de stelling niet overeenstemt met zijn mening gaat hij rechts van de megafoon staan.

Stellingen:

 • Pesten en plagen is hetzelfde.
  Fout, plagen wordt tussen vrienden gedaan. Het is niet bedoeld om te kwetsen en vaak kunnen jullie er allemaal om lachen. Plagen gebeurt ook in verschillende richtingen. Als jij iemand anders plaagt, kan die persoon jou daarna weer terug plagen. Dit is bij pesten niet zo. Bij pesten is het steeds dezelfde (groep) die 1 persoon pest.
 • Als er gepest wordt ga ik naar de leiding.
  Dat is een goed plan. De leiding kan jullie helpen om het pestprobleem aan te pakken. De leiding aanspreken bij pesten is niet hetzelfde als ‘klikken’.
 • In onze groep wordt gepest.
  Als er in jullie groep wordt gepest is dat enorm stom en jammer. Enkel de pester of de gepeste kunnen dit probleem niet oplossen. Praat erover! Met de hele groep kunnen jullie vast tot een betere sfeer komen. Iedereen moet zich kunnen amuseren tijdens (en buiten) de opkomst.
 • Door niet te reageren op pesten steun ik de pester.
  Door niet te reageren geef je de pester het gevoel dat wat hij doet stoer of oké is. Bovendien lijkt het voor de gepeste alsof de situatie jou niets kan schelen. Het is niet eenvoudig om te reageren op pesten, het is heel erg knap als je het probeert.
 • Eigenlijk wil ik iemand die gepest wordt steunen.
  Een gepeste heeft veel aan een bemoedigend woordje of een schouderklopje. Wie gepest wordt voelt zich immers vaak alleen. Je kan iemand steunen door een klein lief gebaar. Maar ook door samen naar de leiding te stappen en het probleem aan te kaarten.

Benodigd materiaal

Lint of soepkrijt om 2 rechthoeken uit te zetten

Eventueel een megafoon, maar luide stem werkt ook

Aanvullende informatie

Lees 388 keer Laatst aangepast op zondag, 04 februari 2024 10:39
Log in om reacties te plaatsen