zaterdag, 27 januari 2024 12:17

Reis van jouw geld

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Leden bekend maken met verschillende Europese munten en deze te herkennen. 

Beschrijving van de activiteit

Steven heeft tijdens zijn reizen door verschillende landen veel muntjes over gehouden. Stuiter duikt in de kajuit op terwijl Steven ze aan het sorteren is en vraagt "Kan ik helpen?". Steven vindt dat wel heel fijn. "Doe jij de 5 cent en 10 cent stukken? Dan doe ik de 20 en 50 cent" zegt hij. Het valt Stuiter op dat er ook allemaal verschillende plaatjes op dezelfde muntjes zitten. Waar zou dat voor  zijn? 

Voor deze opkomst wordt aan (ouders van) Bevers gevraagd om een setje van 5 verschillende eurocenten/euromunten mee te nemen. De bevers gaan de meegenomen 5 euro(cent)munten tijdens de opkomst naast elkaar in vakjes op een stuk wit karton plakken. Op de kaart tekenen ze onder iedere munt een rechthoekig vlakje (zoals een vlag). 

In het gebouw hangen op verschillende plekken afbeeldingen van euromunten met een vlag van het euroland. Het is de bedoeling dat de bevers per munt op zoek gaan naar de bijbehorende vlag. Daarna kunnen ze op de kaart de vlag inkleuren. Als alle vlaggen gedaan zijn gaan we op een kaart met europese vlaggen samen kijken waar alle munten vandaan kwamen en hoeveel we per land hebben. 

Vervolgens kan je met de Bevers in gesprek via vragen zoals: Wie heeft het verste muntje? Welke muntjes komen het minst voor? Wat zeggen de muntjes over onze handel en vakanties? Hoe zou dat in andere landen zijn?

Benodigd materiaal

Per deelnemer:

Veiligheid

Het spel daagt uit tot fanatiek heen en weer rennen, let er op dat gangen in het gebouw vrij zijn van obstakels en dat de posters niet opgehangen worden in ruimtes waar de leden niet zonder toezicht veilig kunnen rondlopen.

Tips

Zie veiligheid en materiaal. 

Voor deze activiteit zou je misschien ook kunnen samenwerken met een lokale muntenverzamelaar of rondvragen in de groep of er muntenverzamelaars zijn die dan na afloop iets kunnen vertellen.

Het spel is uitdagender te maken door het inkleuren met de stiften/kleurpotloden in een andere ruimte te doen dan de afbeeldingen hangen, de deelnemers moeten dan ook onthouden hoe de vlag eruit ziet. Ze kunnen dat na het inkleuren zelf checken door opnieuw naar die afbeelding te lopen voor ze op zoek gaan naar de volgende. 

Aanvullende informatie

Lees 330 keer Laatst aangepast op zondag, 18 februari 2024 10:49
Log in om reacties te plaatsen