zondag, 30 oktober 2022 12:04

De bodemhelden van Bas Bos

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdekken wat er in en op de bodem leeft.

Beschrijving van de activiteit

Bas bos rommelt in zijn schuur als Stuiter er aan komt lopen. Hebbes roep hij en komt naar buiten met een schep en loopt het bos in.  Bodemdiertjes zoals regenwormen, slakken, mieren, pissebedden, oorwurmen, spinnen zijn echte bodemhelden. Samen met o.a. schimmels en bacteriën zijn het de opruimers in de natuur. Bodemdieren eten dode planten- en dierenresten die op de bodem liggen en poepen dit weer uit.

Hierdoor wordt het dode organisch materiaal afgebroken en komt het in de bodem terecht. Zo wordt de bodem vruchtbaar voor bomen en planten, die de voedingsstoffen met water via hun wortels uit de grond kunnen halen. Bodemdiertjes ruimen dus op, maken de bodem vruchtbaar en door hun gegraaf brengen ze het voedsel dieper in de bodem, wordt de bodem luchtiger en doorlaatbaar voor regenwater.

Bas Bos gaat met de bevers op onderzoek uit, op een natuurlijke plek met bomen en bekijk wat er op de grond te zien is. Leg het verschil uit tussen levend (bv mos op de bodem), dood (bv afgevallen bladeren) en levenloos (bv stenen of zand).

Laat dood materiaal dat op de grond ligt verzamelen en sorteren: een stapel afgevallen bladeren, takjes, boomvruchten etc. Bespreek wat is gevonden en gebruik het materiaal om er met de kinderen een mooie mandala van te maken.

Als we over een jaar terugkomen, zal de mandala er dan nog liggen? Waarom niet?

Vogels en andere dieren zoals eekhoorns hebben mogelijk de boomvruchten opgegeten. Op de takjes kun je wellicht al schimmels zien. De rest wordt opgeruimd door de bodemhelden.

Laat op onderzoek gaan welke bodemdiertjes er in de strooisellaag te vinden zijn, die het dode materiaal eten en omzetten in voedingsstoffen voor planten.

Benodigd materiaal

Eventueel veldwerkblad en loeppotjes om de bodemdiertjes te bekijken.

Tips

Op bodemhelden vind je heel veel leuke info over bodemhelden voor alle speltakken, met o.a. gratis te downloaden: een veldwerkblad, infokaarten, onderzoeksopdrachten, kleurplaten.

Aanvullende informatie

Lees 771 keer Laatst aangepast op zondag, 30 oktober 2022 15:53
Log in om reacties te plaatsen