zondag, 30 oktober 2022 11:42

Super slimme planten onderzoek

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Op zoek naar de handige trucjes in de natuur.

Beschrijving van de activiteit

Groene planten lijken heel gewoon en alledaags. Toch heeft vrijwel elke plant wel iets bijzonders, iets slims, waardoor de soort de hedendaagse ‘jungle’ kan overleven. Er zijn planten die in bomen kunnen klimmen (b.v. klimop), vleesetende planten die insecten vangen (b.v. zonnedauw) en planten die je prikken als je te dichtbij komt (b.v. brandnetel).

Ook de manier waarop planten hun zaden verspreiden is superslim: De reuzenbalsemien schiet de zaden weg. Zaden van een esdoorn hebben vleugels zodat ze als een helicopter lijken te vliegen. De gele lis, die langs het water staat, heeft zaden die drijven. Zaden van kleefkruid blijven in de vacht van dieren kleven. Planten kennen veel meer trucjes dan je zou denken. Planten zijn echt superslim!

Ga naar het bos of een andere plek met veel bomen en planten. Laat van verschillende bomen en planten onderzoeken op welke slimme manier de boom/plant zijn zaden verspreidt. Maakt deze daarbij gebruikt van de wind, water, dieren of een andere slimme truc? Als je goed kijkt kun je nog veel meer slimme trucjes van bomen en planten ontdekken. Onderzoek bijvoorbeeld hoe klimop in een boom klimt, hoe een brandnetel prikt of hoe kleefkruid kleeft.

Benodigd materiaal

Geen

Tips

  • Maak niets van de natuur stuk. Neem bijvoorbeeld geen levende dingen mee naar het clubhuis. Maak in plaats daarvan foto's van alles wat je hebt ontdekt en gevonden.

Aanvullende informatie

Lees 514 keer Laatst aangepast op zondag, 30 oktober 2022 15:57
Log in om reacties te plaatsen