zondag, 17 april 2022 10:26

De nesten van Marala, Mor en Chill

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Opzoek gaan naar nesten van verschillende vogels.

Beschrijving van de activiteit

Bagheera ligt op een tak een nest te bestuderen. Chil komt aanvliegen: Blijf weg uit mijn nest roept hij fel! Oh sorry zegt Bagheera, Ik wist niet dat die van jou was. Ik vond het een heel mooi kunstwerk!

Mowgli zegt: In mei leggen alle vogels een ei... Dat is niet helemaal waar, verteld Bagheera: sommige vogels beginnen eerder, anderen later en sommigen hebben twee of drie legsels. Het broedseizoen is officieel van 15 maart tot 30 juni: De periode van nestbouw tot en met het uitvliegen van de jongen. Meestal zit het vrouwtje op de eieren en brengt het mannetje haar eten. Sommige soorten broeden om de beurt. Afhankelijk van de soort duurt het uitbroeden 9 dagen tot enkele weken.

Het kleinste vogeltje van Nederland is het goudhaantje, slechts 8,5 cm groot. Goudhaantjes bouwen hun komvormige nestje in een sparrenbos. Ze broeden van april tot juni in 2 legsels, met per legsel 7 tot 13 piepkleine witgrijsgewolkte eitjes van 0,7 gram. Het uitbroeden duurt 14-17 dagen.

De grootste vogelsoort van Nederland is de knobbelzwaan. Het vrouwtje broedt van maart tot mei op een groot nest van takken op het water of tussen het riet, het mannetje verdedigt het nest. Een knobbelzwaan broedt op 5 tot 7 grijsgroene eieren van maar liefst 345 gram. Ter vergelijking: een middelgroot kippenei weegt ongeveer 60 gram. Het duurt 36 dagen om de eieren uit te broeden.

Bagheera maakt een voorjaarswandeling met de welpen en geeft de opdracht onderweg vogelnesten te zoeken. Je vindt vogelnesten o.a. in bomen, struiken, onder dakpannen, op het water. Bekijk de nesten op afstand om de vogels niet te storen. Kun je ontdekken van welke vogelsoort het nest is? Zit er een vogel op het nest te broeden? Of zijn er wellicht al jongen?

Laat de welpen zich nu voorstellen hoe het is om enkele weken in weer en wind stil te zitten op een nest om eieren uit te broeden. Daartoe zoeken ze een rustig beschut en veilig plekje waar ze stil gaan zitten. Vraag ze dit een kwartier vol te houden en zich in te leven in een broedende vogel. Zit je op een fijn plekje, word je niet gestoord, zijn er vijanden? Zou jij het 3 weken kunnen volhouden? Bespreek de ervaring na.

Lees 762 keer Laatst aangepast op zondag, 17 april 2022 10:29
Log in om reacties te plaatsen