zondag, 17 april 2022 10:12

Het ei van Marala

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdekken wat er allemaal aan een ei te zien is en hier iets lekkers van maken.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Marala heeft aan de rand van de Talaab poel een mooie ronde hoop zand en modder neer gelegd. Het lijkt wel een soort molshoop maar dan net in het water. Mowgli vind het er maar raar uit zien: een molshoop in het water! Marala verteld dat het geen molshoop is maar haar nest. Veel vogels bouwen nesten in boomholtes of met takken maar Marala maakt hem, net als alle andere flamingo's, van modder (zie deze foto) Mowgli is eigenlijk wel nieuwsgierig wat er allemaal in het ei zelf te zien is. Shanti vind dat ze dat maar beter niet bij het ei van Marala kunnen bekijken, hiervoor haalt ze een ei van een kip op.

De activiteit

Een kippenei is lekker en voedzaam, maar door de natuur natuurlijk bedoeld om een kuikentje (embryo) in te laten groeien. Het eigeel is voedsel voor het embryo. Het eiwit beschermt de dooier en bevat extra voeding.

Tik voorzichtig een kippenei open. Kijk of je alle onderdelen van het plaatje kunt vinden. Vang het eiwit en eigeel op in een mok. Het hagelsnoer zorgt ervoor dat de dooier in het midden blijft. Rondom het hele ei zit een harde eischaal, die het embryo beschermt tegen de buitenwereld. Deze eischaal is poreus, er zitten wel 10.000 hele kleine gaatjes in. Door de gaatjes kan er lucht in het ei komen, wat verzameld wordt in de luchtkamer in de punt van het ei. Onder de eischaal, om het eiwit heen, zit een schaalvlies dat het eitje en embryo beschermt tegen indringers zoals bacteriën, die door de poriën in de eischaal heen kunnen komen. Op de dooier zit een kiemvlek, hier kan de bevruchting plaatsvinden.

Zodra de temperatuur minimaal 24 graden is, kan het embryo zich gaan ontwikkelen vanuit de kiemvlek. Na 13 dagen is het kuiken compleet en hoeft hij alleen nog maar te groeien. Na 20 dagen heeft het kuiken bijna al het eigeel op en vult hij het hele ei behalve de luchtkamer, waar hij met zijn snavel tegenaan ligt. De snavel sluit, breekt het schaalvlies en het kuiken hapt naar adem in de luchtkamer. Met de eitand op de snavel breekt het kuiken de eischaal open en gaat door de longen ademen. Het kuiken rust enkele uren uit voor hij verder gaat met het openbreken van de eischaal. Na 21 dagen is het kuiken uit het ei.

Zonde om het eitje weg te gooien, maak er een lekkere gezonde mugcake van. Kluts het eitje in de mok, prak een banaan en doe bij het geklutste ei in de mok. Voeg er 4 eetlepels havermout bij en een snufje kaneel en roer goed door. Verhit de mok 2 minuten in de magnetron en klaar is je mugcake.

Benodigd materiaal

  • ei,
  • mok,
  • banaan,
  • havermout,
  • kaneel,
  • vork,
  • magnetron
Lees 863 keer Laatst aangepast op zondag, 17 april 2022 10:30
Log in om reacties te plaatsen