vrijdag, 04 maart 2022 21:45

Conflict, ruzie, oorlog of toch samen tot een oplossing komen?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Kom tijdens dit rollenspel tot de ontdekking dat een ruzie in een klein hoekje zit en de oplossing altijd voor handen is. 

Beschrijving van de activiteit

Hoewel we graag met iedereen leuk om willen gaan, kan het wel eens gebeuren dat er toch ruzie ontstaat. In deze situaties merk je meestal dat het onschuldig begint. Er gaat iets per ongeluk kapot of iets komt geheel anders over bij de ander dan bedoeld. En wanneer je terugdenkt naar wanneer de ruzie nou precies is begonnen, dan blijkt de echte oorzaak vakk niet eens meer duidelijk. Toch is het steeds verder geëscaleerd. 

Tijdens dit rollenspel spelen we zulke conflictsituaties na. Wijs hiervoor een aantal scouts aan die de rollen zullen uitbeelden en geef ze de tijd deze voor te bereiden. Daarna spelen ze de situatie uit en proberen hierbij echt in hun rol te kruipen. Stel ten slotte aan iedereen een vraag over hetgeen ze net hebben gezien. Waar waren ze het mee eens en waar waren ze het niet mee eens? Wat zag je precies gebeuren? Zou je zelf ooit zo handelen? Heb je je ooit zo gevoeld als de persoon in de casus? Hoe had de ruzie voorkomen kunnen worden?

De situaties/ casussen

 1. Twee scouts hebben ruzie. De scoutsblouse is afgepakt. Het blijkt dat de blouse per ongeluk in zijn tas is gestopt omdat hij dacht dat het zijn blouse was. De scout die zijn blouse kwijt is stuurt direct op de groepsapp: "mijn blouse is gejat, dat is geen leuke grap, ik wil hem direct terug anders heb je een probleem! De andere scout komt er de week erna achter dat hij de blouse heeft omdat deze veel te groot is voor hem. De scout die de blouse heeft is boos dat hij onterecht wordt beschuldigd van diefstal en hij maakt een grappig filmpje in de veel te grote blouse terwijl hij zingt: "ik ga zwemmen in een veel te grote scoutfit!" en plaatst dit in de groepsapp. De scout waarvan de blouse is stuurt de ander een prive app waarin hij zegt als je nog een keer zo'n filmpje in de app plaatst dan steek ik jouw blouse in de fik. De andere scout reageert daarom door een aansteker onder de blouse te houden en het filmpje daarvan weer op de groepsapp te plaatsen. De eerstvolgende opkomst vliegt de scout waarvan de blouse is gestolen de andere scout aan. De groepsmediator komt tussen beide. Ze gaan het conflict met elkaar bespreken, beide scouts mogen argumenten voorbereiden wat hun acties rechtvaardigt. De mediator bereid voor wat hij kan doen om het conflict te de-escaleren. 
 2. Een PL is onhandig en struikelt per ongeluk tegen de scheerlijn van de tent van de andere ploeg aan waardoor deze om is gevallen. Iemand van deze ploeg ziet het gebeuren en zegt dat hun PL nooit zoiets onhandigs zou doen. Bovendien lijkt het volgens hem op opzet, want nu zijn zij benadeeld en dat komt goed uit bij het competitieve avondspel wat zo gespeeld zal worden. Hun ploeg is immers veel beter. De andere leden van de ploeg kan dit niet hebben wat er allemaal gezegd wordt over hun PL en hun ploeg en er breekt een onderlinge strijd uit welke de beter ploeg is. Ze zorgen ervoor dat hun kampement er tiptop uit ziet en verzinnen yells die de andere ploeg in diskrediet brengt. Die zingen ze extra luid wanneer ze merken dat iemand van de andere ploeg in de buurt is. Dan komt de leiding ten tonele en probeert de ruzie tussen de twee ploegen te sussen. 
 3. Het land Varazië heeft een tekort aan hout om al hun boten te bouwen die ze nodig hebben voor hun overzeese handel. Als het hout in het grote woud aan de oostgrens op hun grondgebied geheel gekapt is gaat de houtkap toch gewoon door en komen ze op het grondgebied van Houtopia. Houtopia reageert hierom door het woud in de fik te zetten. De minister van houtkap van Varazië is woedend. Hij toont met oude landkaarten aan dat het grote woud oorspronkelijk geheel aan Varazië toebehoorde. De minister van eerlijkheid van Houtopia reageert op twitter met het statement: “wij geen hout, jullie ook geen hout. Eerlijk is eerlijk!” Er dreigt een oorlog tussen deze landen. Twee scout bereden zich voor op de rol van de minister en verzinnen argumenten waarom zij recht hebben op het hout. Een derde scout bereid de rol van mediater voor en probeert een oorlog te voorkomen. 

Andere voorbeeld situaties die verder uit te werken zijn

 1. Opmerking over iemands uiterlijk of karakter die verkeerd over komt. 
 2. Bij verstoppertje wordt iemand vergeten gevonden te worden. 
 3. Iemand let niet op en laat per ongeluk een pionierpaal op iemand vallen. 
 4. Twee broers hebben een onderlinge strijd en nemen hier de hele groep in mee. 

Benodigd materiaal

 • Uitgewerkte casussen 
 • Uitleg over rollenspellen; wat is een mediator? Beschrijving van hun rol duidelijk uitgewerkt. 
 • Evt. pen en papier voor het maken van aantekeningen 

Veiligheid

 • Zorg dat discussies niet oververhit raken door de discussies te begeleiden/bemiddelen indien het hard tegen hard gaat. 
 • Laat de casussen en conflicten niet te veel lijken of echte/bestaande conflicten die spelen binnen de groep of omgeving. 

Tips

Voor explorers: zelf casussen verzinnen. 

Ben je enthousiast over dit thema en/of wil je er meer over weten? Kijk dan op vrijheid.scouting.nl

Daar vind je onder andere het verhalenproject met verschillende persoonlijke verhalen van scouts die in de oorlog actief waren. Klik op het kaartje om te zien welke verhalen zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld.

Aanvullende informatie

Lees 1095 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2024 18:46
Log in om reacties te plaatsen