maandag, 31 augustus 2015 02:00

Regenmeter maken

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Door middel van het zelf maken van een regenmeter leren de welpen aflezen/meten. Ze worden zich, door zelf te doen, bewust van hoeveel water er per dag/per week valt.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Bagheera heeft in Haveli wel eens gehoord dat de mensen vertellen dat het klimaat aan het veranderen is en dat het daarom heel erg hard of juist veel minder regent. Bagheera maakt zich daar zorgen over en vraagt de welpen om te onderzoeken hoe het in de Jungle is gesteld met de hoeveelheid regen.

Het spel

Stap 1: Snijd met het stanleymes of knip met een schaar de bovenkant van de fles netjes af (kant van de dop).

Stap 2: Zoek een aantal steentjes/kiezels en doe deze in de fles. Zo blijft de fles stevig staan.

Stap 3: Vul de fles met water, zodat de steentjes net onder water staan. Zet met een watervaste stift een streep boven het water.

Stap 4: Neem het stuk van de bovenkant van de fles wat je er af hebt gesneden en doe dit op de kop in de fles. Je regenmeter is klaar!

Stap 5: Zet je regenmeter buiten neer, het liefst op een plek waar hij stevig kan staan en waar er geen planten/bomen over de fles hangen. Ga elke dag kijken bij je regenmeter. Heeft het geregend? Ja? Pak dan je stift en zet een streep tot waar het water nu staat. Met een liniaal kan je nu meten hoeveel millimeter (mm) water er is gevallen die dag. Houd je metingen bij in een weerdagboekje.

Voorbereidingstijd

5 minuten.

Benodigd materiaal

  • Lege petfles.
  • Stanley mes en/of schaar.
  • Watervaste stift.
  • Kiezels/steentjes.

Tips

  • Je kan er ook voor kiezen om een 'schaal' op de regenmeter te maken waarin de millimeters zijn opgenomen, zodat je niet telkens hoeft te meten. Dit kost wel meer werk.
  • Er zijn op internet ook kant-en-klare 'meter-tekeningen' te vinden en/of filmpjes van hoe je je regenmeter kunt maken.
  • Deze activiteit is opgenomen in het vaardigheidsinsigne weer voor welpen, opdracht 1 niveau 1.

Veiligheid

  • Let op met het stanleymes, misschien moet je jongere welpen helpen bij stap 1.

 

Lees 6044 keer Laatst aangepast op zondag, 13 juni 2021 14:12
Meer in deze categorie: « Putjetrekken Nachtwacht »
Log in om reacties te plaatsen