donderdag, 17 juni 2021 12:46

Sjezen voor de koolmezen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Energie kwijt raken.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Bij Bas Bos en Rebbel hangen aan aan meerdere bomen vogelkastjes die door Rebbel zijn gemaakt. Rebbel verteld dat in het voorjaar de vogels druk bezig zijn met het vinden van een partner, het bouwen van een nest en het uitbroeden van eitjes. Als dat allemaal gelukt is begint de drukte voor de kersverse ouders pas echt, want het is hard werken met een nest vol jongen, om al die hongerige maagjes te vullen.

Koolmezen krijgen zo’n 8-13 kuikens. Jonge vogeltjes eten de hele dag door van zonsopkomst tot zonsondergang. Beide ouders vliegen honderden keren per dag af en aan met voedsel zoals spinnen, wormen, vlinders, rupsen, vliegjes en andere insecten. De kuikens blijven 18-21 dagen op het nest en worden daarna nog 2-3 weken gevoerd nadat ze zijn uitgevlogen.

Stuiter is onder de indruk hoe druk de vogelouders zijn met hun jongen. Rebbel weet er wel een leuk spel mee.

Thema introductie welpen

Mowgli en Shanti zitten bij de Talaab poel en zitten naar de struiken te kijken. ze horen er vogels mooi zingen als Marala komt aanlopen. Marala verteld dat in het voorjaar de vogels druk bezig zijn met het vinden van een partner, het bouwen van een nest en het uitbroeden van eitjes. Als dat allemaal gelukt is begint de drukte voor de kersverse ouders pas echt, want het is hard werken met een nest vol jongen, om al die hongerige maagjes te vullen.

De vogels in de stuiken zijn koolmezen. Koolmezen krijgen zo’n 8-13 kuikens. Jonge vogeltjes eten de hele dag door van zonsopkomst tot zonsondergang. Beide ouders vliegen honderden keren per dag af en aan met voedsel zoals spinnen, wormen, vlinders, rupsen, vliegjes en andere insecten. De kuikens blijven 18-21 dagen op het nest en worden daarna nog 2-3 weken gevoerd nadat ze zijn uitgevlogen.

Mowgli en Shanti zijn onder de indruk hoe druk de vogelouders zijn met hun jongen. Marala weet er wel een leuk spel mee.

De activiteit

De jeugdleden doen een renspel in estafettevorm: Welke vader- en moedervogel hebben als eerste al hun jongen iets te eten gegeven?

Verdeel de kinderen in gelijke groepen, of gebruik hiervoor de nesten / ploegen. Laat de groepen naast elkaar met takken een groot nest op de grond maken, waar de hele groep inpast (of trek een cirkel).

Laat elk kind vervolgens een steentje of dennenappel zoeken, iets wat voedsel voorstelt. Dit leggen ze achter de streep aan het begin van het estafetteparcours.

Het nest is het einde van het parcours, hiertussen gaat heen en weer gerend worden. Wijs per groep een vader- en moedervogel aan, die achter de streep bij het voedsel aan het begin van het parcours gaan staan. Dit kan bijvoorbeeld de gids / helper of PL / APL zijn

De andere jeugdleden zijn jonge vogeltjes en gaan in hun nest zitten.

Estafette:

Vader en moeder gaan om de beurt rennen om elk vogeltje iets te eten te geven. Welk team lukt het als eerste al hun jongen te voeden?

Benodigd materiaal

Takken, steentjes of dennenappels

Veiligheid

Kies een open plek waar de jeugdleden veilig kunnen rennen.

Tips

  • Na de eerste ronde kun je er voor kiezen om andere jeugdleden ouders te laten zijn
  • Deze activiteit is leuk als tussenspel / pauzespel te doen bij vogelkastjes bouwen
Lees 1303 keer Laatst aangepast op donderdag, 17 juni 2021 13:45
Log in om reacties te plaatsen