zaterdag, 27 maart 2021 16:23

Het recept voor de perfecte modder

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Zonder modder geen ModderDag. Maar hoe maak je nou lekkere modder? Hier lees je het recept voor de perfecte modder.

Beschrijving van de activiteit

Bas bos en Rebbel hebben alle inwoners van Hotsjietonia uitgenodigd op de speelplaats. Als iedereen er is kan Stuiter nier meer wachten! Hij wil graag weten waarom iedereen er moest komen in erg oude kleren. en schone kleren mee moest nemen. Rebbel verteld dat het Internationale Modderdag is iedereen in Hotsjietonia gaat vandaag spelen in de modder.

Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. IVN volgt de datum van International Mud Day die elk jaar op 29 juni valt.

Iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag en zelf iets organiseren (scholen, gastouders, kinderdagverblijven, BSO's of bezoekerscentra). ModderDag wordt in Nederland gecoördineerd door IVN en volgt de datum van 'International Mud Day' die elk jaar op 29 juni valt, behalve als deze in het weekend valt. Dit jaar valt ModderDag in Nederland op dinsdag 29 juni 2021.

International Mud Day

In 2009 op een World Forum bijeenkomst is het idee voor International Mud Day ontstaan, met als doel kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven. Gillian McAuliffe uit Australië and Bishnu Bhatta uit Nepal bespraken de uitdagingen die kinderen tegenkwamen bij het spelen in de modder in hun eigen omgeving. Waar op de dorre zandvlakten van Perth, Australië weinig modder te vinden is en een cultuur heerst van 'niet vies willen worden', was in Nepal meer dan genoeg modder maar hadden kinderen onvoldoende kleding om deze vies te kunnen maken en daarna te wassen. Wat begon als een kledinginzamelingsactie en uitwisseling tussen kinderen uit Nepal en Australië is uitgegroeid tot een internationale dag.

Marc Veekamp (IVN) heeft ModderDag in 2013 naar Nederland gehaald en samen met Schuttelaar en partners dit verder opgezet. Internationaal wordt ModderDag jaarlijks behalve in Nederland ook in Nepal, Australië, Schotland, Engeland, Tanzania, Bangladesh, Mexico, Vlaanderen en de Verenigde Staten gevierd. En het aantal deelnemers aan ModderDag groeit ieder jaar.

Materiaal

Een zandspeelplaats of zandbak is een goede plek om modder te maken. Je kunt ook speciekuipen, een oud ligbad of gewoon emmers gebruiken.

Water

Gebruik kraanwater, regenwater, vijverwater of water uit een pomp. Bedenk wat je ermee wilt doen, of de kwaliteit van het water voldoende is en hoe je het water op de gewenste plek krijgt.

Soorten zand

Om modder te kunnen maken kun je verschillende materialen gebruiken. Elk materiaal ruikt en voelt anders, ziet er anders uit en geeft ook andere effecten.

  • Aarde - De vruchtbare, meestal zwarte bovenlaag van de bodem. In tuinaarde zit veel bodemleven. Dat ontbreekt in tuinaarde van het tuincentrum.
  • Leem - Zit tussen zand en klei in en is meestal een gele kleur. Het is minder kneedbaar dan klei, maar je kunt er wel prachtig mee bouwen. Een leemlaag laat moeilijk water door. Leem wordt wel gebruikt als onderste laag in een vijver. Schoonmaken is wel een karwei.
  • Zand - Bevat geen voedingsstoffen en is vaak fijnkorrelig en licht van kleur. In Oost- en Zuid- Nederland zit, net als in de duinen, veel zand in de bodem.
  • Zandbakzand - Dit zand is wat grover, schoon en geschikt om mee te bouwen en in te graven.
  • Klei - In West- en Noord Nederland bestaat de ondergrond van de bodem uit klei. Modderige klei vergt wel extra schoonmaakwerk.

Aan de slag

Zodra je de materialen heb verzameld kun je aan de slag. Pak je emmer en vul deze met een laag zand. Voeg hier beetje bij beetje water aan toe en blijf ondertussen roeren, zodat het water goed met het zand mengt. Als je modder de gewenste dikte heeft stop je met het toevoegen van water en kun je er lekker mee gaan kliederen. Vies worden mag op ModderDag!

Benodigd materiaal

  • Een bak of emmer
  • Iets om mee te roeren zoals een kinderschep.
  • Water
  • Zand

Veiligheid

Lees hier alles over veilige modder.

Tips

Vergeet na afloop niet je handen te wassen en je materialen schoon te maken.

Lees 1935 keer Laatst aangepast op zaterdag, 27 maart 2021 16:27
Log in om reacties te plaatsen