maandag, 08 maart 2021 21:02

Ballon auto maken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het maken van een ballonauto is een leuk knutselwerkje en een educatief wetenschappelijk experiment dat samen met jeugdleden gedaan kan worden. Met een ballonauto kun je kinderen leren hoe windenergie gebruikt kan worden om een voorwerp voort te laten bewegen en ze andere natuurkundige begrippen als impuls, kracht, wrijving en snelheid uitleggen. Bovendien is het een goede les in recycling en hoe je van afval leuk speelgoed kunt maken.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Mor komt, al mopperend, bij de Nishaani-plaats aangelopen. Hij heeft zijn mooie verenstaart prachtig uitstaan en heeft ontdekt dat, als hij loopt, het hem meer moeite kost zijn staartveren mooi omhoog te houden, terwijl hij nergens tegen aan loopt. Bagheera begint te lachen: dat is hiet helemaal waar: 'Je loot namelijk tegen de lucht aan, en dat voel je!' Mor vind het maar raar, maar Bagheera weet hoe je een auto kunt laten rijden op duchtdruk. Mowgli, Shanti, Mor en Bagheera gaan samen aan de slag met de balon auto.

De activiteit

Knip een rechthoek van 8 bij 15 centimeter uit een stuk karton. Teken de rechthoek eerst met behulp van een pen en een liniaal op het karton. Knip de rechthoek uit met een schaar of snijd hem uit met een stanleymes.

  • Je kunt ook een stuk schuimbord gebruiken. Deze borden worden ook gebruikt als presentatiemateriaal.
  • Om een erg mooie auto te maken beschilder je het karton met acrylverf of bedek je het met ducttape. Laat de verf drogen voordat je verdergaat.

Knip twee stukken van 8 centimeter van een rietje af. Gebruik het buigzame deel van het rietje niet, alleen het gladde, rechte gedeelte. De rietjes zorgen ervoor dat de wielen en assen op hun plek blijven.

Plak de rietjes vast aan het karton. Leg de rietjes in de breedte over het karton heen, op een afstand van ongeveer 1,5 centimeter van de smalle uiteinden. Zorg ervoor dat de rietjes recht liggen en zich parallel aan de uiteinden van het stuk karton bevinden. Je auto zal niet recht vooruit kunnen rijden als de rietjes scheef liggen of krom zijn. Plak de rietjes met plakband aan het karton vast.

  • Gebruik stevig plakband als ducttape. Op deze manier zullen de rietjes niet los kunnen wiebelen.
  • Zorg ervoor dat het plakband de gehele lengte van de rietjes bedekt.

Knip twee stukken van 10 centimeter van een houten spies af. Knip eerst de puntige uiteinden van de houten spies af. Maak de houten spies vervolgens korter totdat hij 10 centimeter lang is. Je hebt twee van zulke stukken nodig. Dit worden straks de assen voor de wielen van je auto.

  • Als je de spiesen met een schaar niet af kunt knippen, probeer het dan met een kniptang.
  • Gebruik ijslollystokjes als je geen houten spiesen kunt vinden. Zorg ervoor dat de stokjes gemakkelijk rond kunnen draaien in de rietjes.

Schuif de spiesen in de rietjes. De spiesen zouden aan alle kanten ongeveer 1,5 centimeter uit de rietjes moeten steken. Hierna zul je de wielen op de spiesen schuiven. Daardoor kunnen de assen vrij ronddraaien in de rietjes en kan je auto rijden.

Maak de wielen. Gebruik flessendoppen of grote munten om vier cirkels om te trekken op een stuk karton. Knip of snijd de cirkels uit met een schaar of een stanleymes. Maak de cirkels zo rond mogelijk. Je kunt tevens wielen maken van flessendoppen.

Maak de wielen vast aan de spiesen. Prik een gat in het midden van elk wiel. Schuif de wielen op de uiteinden van de spiesen. Zorg ervoor dat ze het karton niet aanraken, want dan kunnen ze vast komen te zitten. Als de wielen loszitten, doe dan een druppel lijm of klei op de uiteinden van de spiesen. Maak je geen zorgen, want de wielen zullen nog steeds rond kunnen draaien.

  • Als je karton of schuimbord gebruikt hebt zou je gaten moeten kunnen maken met een pen, een potlood of een spies.
  • Als je flessendoppen gebruikt hebt, dan moet je gaten maken met een spijker en een hamer. Vraag een volwassene om je te helpen.

Steek een rietje in een ballon en plak hem vast met plakband. Schuif een rietje 5 centimeter in een ballon. Wikkel een beetje plakband om de smalle opening van de ballon. Zorg dat het plakband over de rand uitsteekt zodat het het rietje deels bedekt. Maak alle gaten dicht, want er mag geen lucht in of uit de ballon kunnen stromen. Gebruik een gewone ballon in plaats van een waterballon, een langwerpige ballon of een ballon in de vorm van een hart, een buitenaards wezen, een worm, etc.

Plak het rietje bovenop je auto vast. Draai de auto zodat hij op zijn wielen staat. Leg het rietje en de ballon bovenop de auto, zodat ze beiden naar een smal uiteinde gericht zijn. Zorg ervoor dat het rietje recht ligt. De ballon zou op het karton moeten liggen en het rietje zou over één van de uiteinden uit moeten steken. Plak het rietje stevig vast aan het karton.

  • Het is prima als het rietje over de rand van de auto steekt. Knip er een stuk af als het rietje de grond raakt.
  • Laat de ballon niet over de rand hangen. De ballon zal anders de grond raken, waardoor je auto stopt met rijden.

Gebruik de auto. Blaas door het rietje wat lucht in de ballon. Knijp het rietje dicht zodat de lucht niet kan ontsnappen. Zet de auto neer op een glad en plat oppervlak. Laat het rietje los en kijk toe hoe de auto wegrijdt.

  • Het rietje is de achterkant van de auto. De ballon is de voorkant.
  • Als er geen lucht in de ballon blijft zitten kan het zijn dat er ergens een gaatje zit. Wikkel nog wat meer plakband om het uiteinde van de ballon.
  • Als er dan nog steeds geen lucht in de ballon blijft zitten, dan zit er waarschijnlijk een gaatje in de ballon zelf. Pak een nieuwe ballon.

Benodigd materiaal

  • Iets voor de basis van de auto, 
  • Drinkrietjes,
  • Houten spiesen,
  • Plakband en
  • Een ballon.

Tips

Kijk voor andere varianten op wikihow

Lees 1978 keer Laatst aangepast op zaterdag, 13 november 2021 17:05
Log in om reacties te plaatsen