woensdag, 10 februari 2021 14:14

Wijs met je koelkast

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Weten wat je waar in de koelkast moet zetten.

Beschrijving van de activiteit

Mowgli en Shanti gaan boodschappen doen. Ze gaan onder andere ijs kopen. Het is warm. Kunnen ze, als ze weer thuis zijn, eerst wat drinken en dan de boodschappen opruimen? Waar moeten ze de boodschappen opruimen? Jacala verteld dat In  werd door William Cullen de eerste koeling gebouwd, dit was de voorloper van de hedendaagse koelkast.Er zijn drie verschillende soorten koelkasten:compressorkoelkast, absorptiekoelkast en de thermo-elektrische koelkast.

De welpen gaan boodschappen opruimen

In de speelruimte van de welpen staan drie dozen een vriezer, een koelkast en een gewone kast. Op de dozen ligt een A4 met daarop geschreven wat de doos is. De ‘deuren’ van de vriezer en de koelkast zijn dicht. Want van de koelkast en vriezer houd je de deur dicht als je er niets in moet doen of uithalen. Weten de welpen waarom dat is? En waar zouden ze die dozen het beste neer kunnen zetten? Niet alleen de vriezer en de koelkast, maar ook de gewone kast, waar je boodschappen in bewaard, die niet zo koel bewaard hoeven te worden, maar niet in de zon. Waarom mag die doos niet in de zon staan?

De boodschappen zijn lege, schoongemaakte verpakkingen. Als je er geen verpakking van hebt, bijvoorbeeld vlees of groente, zijn het plaatjes. Die plaatjes kan je knippen uit reclamefolders en op karton plakken.

Hoe snel kunnen de welpen de boodschappen opruimen op de juiste plek? Dat kan per groepje, waarbij overlegd kan worden.

De temperatuur in de koelkast moet altijd tussen 2 C en 8 C liggen.De koudste plek in de koelkast is de glazen plaat boven de groentelade, daarom dien je kwetsbare levensmiddelen in dit gebied te plaatsen.

Bewaar rauw vlees en vis in de juiste containers, waardoor contact met andere voedings-middelen wordt verhinderd.

Reinig de koelkast regelmatig en besteed aandacht aan koelkasthygiëne.De koelkast is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven.

Bron: Smaaklessen

Benodigd materiaal

  • Schema wat waar in de koelkast
  • Voorbeeld van een boodschappenlijst:
  • IJs, melk, yoghurt, vla, vlees, groente, fruit, chocolade, chocolademelk, koekjes, aardappelen, brood, hagelslag, jam, chocoladepasta

Tips

  • Welpen weten wat een koelkast en een vriezer is en zeker de oudere welpen weten waar je wat bewaart. De welpen kunnen elkaar helpen door vragen te stellen zoals: moet het (heel) koud bewaard worden, wat gebeurt er als het in de zon ligt. 

Aanvullende informatie

Lees 991 keer Laatst aangepast op zaterdag, 18 juni 2022 21:46
Log in om reacties te plaatsen