woensdag, 10 februari 2021 11:18

Tuinboon tikkie

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Wat voor soorten rode, groene of paarse groenten en fruit bestaan er allemaal?

Beschrijving van de activiteit

Wat voor soorten rode, groene of paarse groenten en fruit bestaan er allemaal?

Thema introductie bevers

Op een schaal in de keuken van Rozemarijn liggen veel soorten groente en fruit. ze hebben bijna alle kleuren van de regenboog. Maar weet stuiter ook bij deze kleuren een groente of fruit soort te bedenken

Thema introductie welpen

Baloe zit bij het wolven hol aan een heerlijke rode appel. Hij is nieuwsgierig of Mowgli en Shanti bij elke kleur een groente of fruitsoort weten te bedenken.

De activiteit

Voordat het spel begint, kiezen de kinderen een kleur, bijvoorbeeld ‘oranje’. De kinderen spelen tikkertje. Wordt iemand getikt, dan moet hij/zij bij jou een groente of fruit met die kleur noemen (bijvoorbeeld ‘mandarijn’). Is het goed dan mag je weer meedoen. Heb je het fout, dan ga je op de bank zitten. Kies telkens een nieuwe tikker en een andere kleur.

Variatie op dit spel

Voordat het spel begint, kiezen de kinderen twee kleuren, bijvoorbeeld ‘oranje’ en ‘groen’. De kinderen spelen tikkertje. Elk kind heeft twee levens. Wordt iemand getikt, dan is hij/zij een leven kwijt en moet het kind bij jou een groente of fruit met de eerste kleur noemen (bijvoorbeeld ‘mandarijn’). Noemt het kind een verkeerde groente of fruit of weet het het niet, dan moet het op de bank zitten.

Is een volgende af, dan mag degene op de bank weer meedoen met het spel. Wordt een kind voor de tweede keer getikt, dan moet het bij jou een groente of fruit met de tweede kleur noemen (bijvoorbeeld ‘broccoli’). Als beide levens verspeeld zijn, is het kind af en blijft het op de bank zitten. Wie blijft er uiteindelijk over?

Achtergrondinformatie

Groente en fruit zijn gezond. Ze leveren onmisbare voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium. Eet je elke dag genoeg groente en fruit, dan verklein je het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast helpen groente en fruit de bloeddruk verbeteren. De vezels uit groente en fruit zorgen voor een voldaan gevoel en een goede stoelgang.

Benodigd materiaal

-

Tips

Bij de oudere speltakken kun je moeilijkere kleuren geven.

Lees 985 keer Laatst aangepast op woensdag, 10 februari 2021 11:32
Log in om reacties te plaatsen