maandag, 31 augustus 2015 02:00

De kinderboerderij

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers gaan naar de kinderboerderij. Door allerlei spelletjes over de dieren op een kinderboerderij komen de bevers meer te weten over deze dieren.

Beschrijving van de activiteit

In heel veel steden zijn kinderboerderijen. In Hotsjietonia zijn er natuurlijk dieren op de boerderij van Rozemarijn en professor Plof. Rozemarijn weet ook veel spelletjes over dieren.

Zingen als een dier: De bevers zingen niet de woorden van het lied, maar ze miauwen op de melodie van het liedje, blaffen etc. Alle bevers kunnen hetzelfde dier zijn, maar er kunnen ook verschillende dieren tegelijk zingen.

Bespreken: In een prentenboek laten zien of via domino of memory laten zien waar de (boerderij)dieren wonen en slapen. Een hond in zijn mand. Een muis in zijn holletje. Een spin in zijn web. Een paard in de stal. Enz. Dit kan ook met wat een dier eet.

Voorbeeld prentenboeken

In ‘Bas, waar ga je heen?’ staat een grote prent over de kinderboerderij. In de handleiding bij het boek staat een verhaal over Bas en Marieke die naar de kinderboerderij gaan. (Bas is een beetje bang dat Pedro, de ezel, hem zal bijten. – Misschien zijn er wel meer kinderen bang -  En dan blijkt Pedro een heel vriendelijk dier te zijn.)

Bertje big, geschreven door Peter Brouwers. Alle biggetjes gaan voor het eerst in het modderbad, behalve Bert; hij vindt dat vies. Bertje wil daarom geen varken meer zijn en wil een ander dier worden. Maar om koe te zijn moet hij gemolken worden en dat gaat niet zonder uier, bij de kippen op een stok slapen vindt hij vermoeiend, etc. Als hij daarna zijn familie in het modderbad pret ziet maken, lijkt het hem toch wel fijn om een biggetje te zijn en gaat met ze meedoen.

Dottie’s kuikens, geschreven door Julie Sykes. Het is nog heel vroeg in de morgen. Dottie gaat heel even buiten kijken of er al voer ligt. Maar als ze terugkomt, zijn haar zes kuikens weg. Ze gaat zoeken bij de biggetjes, de eenden, het paard en het roodborstje.

Voorbereidingstijd

Dominospel of memory: zulke spelletjes zijn vaak te koop in speelgoedwinkels. Als je niet veel geld wilt of kunt uitgeven, ga dan kijken in een kringloopwinkel. Je kunt het ook zelf maken.

Benodigd materiaal

  • Dominospel of memory
  • Prentenboek over boerderijdieren
Lees 3052 keer Laatst aangepast op donderdag, 24 januari 2019 22:28
Log in om reacties te plaatsen