donderdag, 04 februari 2021 19:36

Barstende knoppen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Knoppen herkennen als bomen en struiken kaal zijn

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Bas Bos heeft een aantal takken op tafel liggen. "Oh leuk, gaan we een hut maken?" vraagt Stuiter. "Helaas Stuiter, vandaag niet. Kijk eens goed naar deze takken. Zijn ze van dezelfde boom denk je?". Er zitten allemaal knoppen aan de takken, en als je goed kijkt zien ze er allemaal anders uit.

Thema introductie welpen

Mowgli komt bij de Talaab poel aangelopen als Chil net op een kale tak gaat zitten. Chil verteld dat het een tak van de tamme kastagne is. Shani wil graag weten hoe hij dat nou kan zien terwijl er geen baderen aan de takken zitten.

De activiteit

De takken van de bomen en struiken zijn nu nog kaal, maar straks zullen er weer blaadjes aankomen. Nu kan je goed de knoppen zien waar de blaadjes nu nog lekker warm in verborgen zitten. Elke boomsoort heeft zijn eigen soort knop. De knoppen van een eik zitten altijd gezellig met z’n drieën bij elkaar, de knop van een berk is heel klein, de beuk heeft een hele puntige knop en de paarden-kastje een hele kleverige. In een knop zitten de blaadjes en soms ook de bloemen al kant-en-klaar. Als het warmer en lichter wordt en de plant weer water uit de bodem kan halen dan komen de bladeren in rap tempo naar buiten en is de wereld weer groen!

Opdracht 1

Pak een potlood en papier en loop een rondje door de wijk of het park en ga op zoek naar knoppen aan bomen en struiken. Kijk goed hoe de knoppen eruit zijn. Teken de knoppen na. Hoeveel verschillende knoppen kan je vinden? Download thuis een ‘zoekkaart knoppen’ en ontdek van welke boom jij knoppen hebt gevonden Knop (beuk) uitpluizen. Neem een flinke (beuken)knop en stukje plakband. Leg het plakband met de kleefzijde naar boven. Haal voorzichtig alle onderdelen uit de knop en plak deze in volgorde op het plakband. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel onderdelen er in een knop zitten. Ook heel mooi om te zien hoe de blaadjes netjes opgevouwen in de knop zitten.

Opdracht 2

Zet een tak in een vaas en kijk hoe de knoppen uitkomen! Wil je sneller de lente in huis, versier dan zelf de tak. Kleur een filterzakje van de koffie met verschillende kleuren viltstift. Hou het filterzakje met een puntje in het water. Het zakje zuigt het water op en de kleuren ‘lopen’ door elkaar heen. Laat het papier drogen en knip er bloemen en blaadjes van. Of maak/knip van gekleurd papier bloemen en blaadjes. Maak deze vast aan de tak.

Benodigd materiaal

  • Plakband,
  • Vaas,
  • Gekleurd papier,
  • Filterzakjes,
  • Stiften,
  • Schaar,
  • Zoekkaart knopen,
Lees 1050 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 11:29
Log in om reacties te plaatsen