zondag, 31 januari 2021 17:50

Het magisch Dauwtrapuurtje

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Culturele ervaring en op een bijzondere wijze genieten van de opkomende zon. De dageraad heeft fantastisch mysterieus licht, en rond Hemelvaart zorgen de nevelslierten over de velden, de geuren en kleuren die zo vroeg heel intens zijn voor een bijzondere ervaring. 

Beschrijving van de activiteit

Op steeds meer plekken in het land organiseren Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en andere natuurorganisaties excursies in alle vroegte, je kan daar gebruik van maken of je eigen evenement (bv voor de groep) organiseren. 

Dauwtrappen of 'hemelvaren' is een gebruik dat al eeuwenlang gedaan wordt. Mensen kenden aan dauw magische krachten toe. Het dauwtrappen schijnt oorspronkelijk een Meifeest te zijn geweest, waarbij de wederopbloei van de natuur werd gevierd. Ze stonden op Hemelvaartsdag om drie uur 's morgens op om op hun blote voeten in het bedauwde gras te gaan dansen en zingen. De dauw zou een zuiverende werking hebben en genezend zijn. Tegenwoordig staat het dauwtrappen vooral voor het wandelen of fietsen in de vroegste ochtenduren van Hemelvaartsdag. Omdat het dauwtrappen heel vroeg is gaan jongeren voorafgaand aan de activiteit vaak niet naar bed.

De korte periode rond zonsopgang (of voor zonsondergang) is ook bijzonder omdat, er meer indirect zonlicht is, waardoor het licht meer rood en zachter is. Omdat de zon aan de horizon staat, gaat het licht een langere afstand door de atmosfeer. Dit wordt vaak “Het gouden uur", ook wel magische uur genoemd, en is een term uit de fotografie, waarbij in die periode supermooie foto's te maken zijn. Een perfecte gelegenheid om het dauwtrappen dan vast te leggen. Zie https://activiteitenbank.scouting.nl/component/k2/item/9466-golden-hour-fotografie 

In verschillende plaatsen in het oosten en zuiden van Nederland is het Dauwtrappen ook het startsignaal van feestelijkheden die traditioneel met Hemelvaart plaatsvinden. Zoals optochten van de fanfare, broodbakken en lokale kermissen. Welke feesten zijn er in jullie gebied en waar zou je bijvoorbeeld heen kunnen?

Benodigd materiaal

  • Goed humeur
  • Handdoek
  • Warme kleding
  • Warm drinken/ wat te eten
  • Fototoestel om activiteiten vast te leggen

Veiligheid

Kleed je warm aan, rond zonsopgang is het het koudste deel van de nacht!

Tips

  • Zorg voor waterdicht schoeisel (laarzen) of extra kleding en/of schoenen/sokken
  • Dauwtrappen wordt in verschillende delen van het land anders georganiseerd en/of vergezeld van leuke activiteiten, een leuke gelegenheid om deze culturele uitingen te ervaren of gelegenheid om in een ander gebiedsdeel op kamp te gaan.
Lees 595 keer Laatst aangepast op woensdag, 21 april 2021 19:33
Log in om reacties te plaatsen